-----------------------------------
mmarin
25 Iul 2026 21:35


-----------------------------------
Ocularele Houdini sunt într-adevăr o solu&#539;ie bună dar costisitoare. la un f/4 po&#539;i renun&#539;a la cel de 30mm, cel de 20mm ar fi destul de pu&#539;in folosit, mai mult în conjunc&#539;ie cu un filtru Oiii; rămân 7, 12 &#537;i 4mm - acesta când va fi disponibil. Astea trei costă cât două Paracorr. 
Peter Francis ia ca referin&#539;ă, mai mult ca sigur, aspectul stelelor. La limită, steaua va fi percepută de ochi ca fiind rotundă dar o parte din lumină părăse&#537;te discul de difrac&#539;ie &#537;i se pierde în fundal, reducând contrastul detaliilor - care e deja afectat de obstruc&#539;ia centrală.
Ca anecdotă, când am decis să mă dotez cu oculare Morpheus mi-a fost imposibil pentru un timp să pun mâna pe cel de 4.5mm &#537;i am luat, la plezneală, un Founders Optics 4mm/80°. Când, în final mi-a venit Morfu' le-am comparat &#537;i, de&#537;i erau foarte apropiate ca performan&#539;ă - practic vedeam acelea&#537;i detalii cu oricare din ele, parcă ceva nu era în regulă cu taiwanezu'. Până le-am pus la treabă pe Jupiter într-o seară cu seeing bun dar nu perfect. Ambele mi-au arătat acelea&#537;i detalii fine dar, în timp ce în Morpheus erau vizibile aproape jumătate din timp, în F.O. apăreau doar din când în când. Concluzia: trebuie să optimizezi fiecare componentă a lan&#539;ului optic dacă vrei să storci tot ce poate instrumentul să-&#539;i ofere.