-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Iul 2026 16:06


-----------------------------------
Despre costuri, esti pe aproape. Sa luam acelasi distribuitor. Un Parracor 2 costa 3700 lei iar Hudini de 20mm = 2090 lei iar cel de 12mm = 1880 lei. 
Dar Parracor este util doar la reflectoare foarte scurte. La F/5 e un moft iar la F/6 nu se justifica. De la F/7 incolo este inutil. La lunete nu se foloseste. Deci, la mine, ar fi 3700 lei pentru un singur telescop.

Ocularele Houdini sunt utile, asa cum le-am ales eu, pe orice instrument care are focuser 2''/ 1.25'' si care la mine ar fi reflectoarele de 300mm, 250mm, 200mm, 125mm si luneta zoth 90x600mm.


Despre Houdini 30mm suntem de acord, este nepotrivit pentru mine si newtonianul T 300mm F/4, pupila de iesire e prea mare.

Dar de ce consideri, te rog,  ca Houdini 20mm  ar fi rar folosit ? Eu pe acela il voi considera ocularul de baza pe acest telescop.
Ce alternative as avea ? Decat Morpheus 17,5mm sau De Lite 18,2mm dar care au nevoie de corector. Sau marginea campului va fi dantelata, in cipca. 

Fara Houdini ma invartesc in jurul cozii.

In cazul meu, desi ''suna bine'', corectorul de coma ES iasa din calcul deoarece nu am oculare parfocale. Nici ocularele Radian nu sunt parfocale. In nici un caz n-o sa ma apuc sa carpesc alungiri si scurtari cu zeci de bucse, de cate ori ( foarte des) schimb ocularele. 
Off-topic: Ar fi ca la astrofoto, tu zici - iar lumea te crede - ca observi cerul dar tu stai si tot bajbai si surubaresti si reglezi la lumina lanternei. Si apoi mergi la culcare iar in saptamana urmatoare prelucrezi, si iar prelucrezi. Si mai are si iarna multe seri noroase, ai vreme sa termini observatia, candva.

Mircea