-----------------------------------
David Marica
28 Iul 2026 17:24


-----------------------------------
Am separat mesajele despre observarea cometei 10P/Tempel 2 într-un topic dedicat: "".
Mesajul la care face referire mai jos Armand este primul din topic.
Moderator MariusP

Felicitari Armand pentru observarea cometei 10P/Tempel si pentru desenul la ocular. Am reusit si eu observarea acestei comete in tabara SRPAC de vara, de acum 2 saptamani (10-12 iulie 2026). Cerul de la Curmaturi a fost superb, am vazut Calea Lactee luminoasa si mai detaliata, cum nu am mai vazut pana acum, cu mii de stele pe cer. Se vedeau usurel cu ochii liberi obiecte precum M16, M17, M24, M8 etc. Sunt curios cum s-ar vedea de la cer si mai negru, cu o alta ocazie. Cometa am reusit sa o observ prin telescopul lui Istvan Matis, N150/1290. L-am vazut usor, difuz, cam asa cum e in imaginea de mai jos atasata, schita realizata tot de Istvan la ocular.

Nu am mai scris de mult pe aici, am fost cam ocupat cu diverse evenimente, dar revin cu un mic raport, despre ce am observant in aceasta tabara de 2 nopti. Din pacate doar prima noapte a fost mai senina, dupa ce ne-au speriat putin nori la apus. Am ajuns in tabara cu dobsonul meu 200/1220 f6.1 si cu colegul meu de facultate si noul lui Dobson 254/1200. Am fost inainte de tabara si am cumparat toate accesoriile necesare, Raul ne-a ajutat mult la magazin. Prima data am admirat nucleul galactic, care a fost superb, fara cuvinte. M-am plimbat mult si cu binoclul prin stele, apoi cu telescoapele de pe camp am observant urmatoarele (nu mai stiu exact ordinea, cu care telescop fiecare...):
- Venus (faza 65% iluminata de Soare)
- Galaxiile M110, M31, M32, M33, M81 &M82, M101, M51, M63 - contrast bun, mult mai bine decat acasa. Spiralele din M51 se vedeau binisor.
- NGC 457, M103, NGC 869 & 884
- Dubla-Dubla (Eps. Lyrae), Albireo, Mizar - Alcor, Polaris.
- M13, M27 si M57 - obiectele mele preferate de vara. Le-am observant pentru prima data cu filtru OIII, s-au vazut excelent, cu contrast bun, bine evidentiate (in afara de m13 albastrui :P). La fel si M17, Lebada a iesit mult mai bine in evidenta cu filtru Oiii pe 1.25".
- Cr399, M29, M39.
- M11, in apropiere ceva nebulozitate. Am verificat si cred ca a fost NGC 6704 (+9 mag)
- M8, M20, M22, M28, M25, M24, M17, M16, M15, M18, M4...
- Nebuloasele Veil (NGC 6992/6995) le-am observat fara filtru, se vedeau slabut pe fundalul luminos. Colegul meu nu cred ca le vedea, dar dupa ce am pus filtrul OIII, fundalul s-a intunecat, iar nebuloasele au iesit foarte frumos in evidenta, ramasite de praf clare. A fost un moment wow, excelent pentru noi.

Printr-un nou telescop de-al lui Andrei Juravle, undeva la peste 400mm cu go-to, am reusit sa vedem multe obiecte mai mici si difuze, dar vedetele noptii au fost nebuloasa Blue Snowball (NGC 7662), M27, M17, M16, M51, M15... NGC 7006, cam atat imi amintesc din ce mi-am notat, dar s-au vazut genial printr-o astfel de apertura.

De la acest cer negru am vazut si niste meteori foarte frumosi, detaliati. Unul verde si galben mi-au ramas frumos intipariti in memorie.
Am incercat in noaptea urmatoare sa mai vanez obiecte messier si din lista fngc, aveam o lista pregatita de peste 100 de obiecte, dar norii mi-au stricat distractia. Am facut pe inserate cateva observatii prin binotelescopul lui Stelian Mariuta, Heimdall si cam atat a fost. Obiectele au fost interesant obeservate, camp larg si cu un mic efect 3D. Am avut noroc sa am distanta interpupilara asemanatoare cu Stelian, undeva la 6.2. Alte persoane cu distanta mai mare doar cu un ochi au reusit sa se uite prin Heimdall. M57, M27 si M13 au fost superbe prin acest gigant binotelescop.

Pe langa observatii, ne-am jucat si cu o mica jucarie, Seestar s30pro al colegului meu. A facut niste poze dragute. Cel mai mult mi-a placut cum a iesit M17 (Lebada - rosiatica, de la HA cred), M81&M82 si Calea Laptelui pe modul "wide".

In concluzie, a fost o minivacanta frumoasa, un cer superb in prima noapte si o sambata pe lac cu Paddle-urile. Astept urmatorul starparty, anul acesta nu stiu sigur inca... :D

Cer senin,
David