-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Aug 2026 12:26


-----------------------------------
nobody

Multumesc pentru link, acolo nu mi-a dat prin cap sa caut. Exista cercuri in care daca faci referire la Wikipedia esti huiduit.

Night

Excelente informatiile, multumesc ! 
Lucrez taman la un articol despre inceputurile ATM-ului romanesc si urmeaza in zilele urmatoare sa dezgrop din arhiva personala corespondenta mea cu Zaidel, cred ca am schimbat doua scrisori. Nu-mi amintesc prea multe detalii. Ce imi amintesc este ca era foarte secretos cu privire la metode. Gavril Beches, care l-a vizitat in Pitesti, s-a plans si el de acest lucru. Daca intrebai ceva, cereai un sfat, ii placea sa-ti raspunda in ghicitori.
Micul detaliu pomenit de Ioan Dragescu cu privire la polisarea pe hartie mi-a deschis ochii. Iti multumesc pentru acest articol despre care nu stiam. M-a ajutat sa aflu sursa de informatii a lui Zaidel si sa inteleg nasterea ATM-ului romanesc. 
Aparitia lui Seidel ca slefuitor de oglinzi de telescop de scucces ( 1930-1931) este prea apropiata cronologic de aparitia cartii ''Amateur Telescope Making'' a lui Ingalls in 1926. Filiatia aceasta nu este credibila.
Polisarea pe hartie m-a dus insa cu gandul direct la cartea profesorului Miethe ''Die Selbstherstellung eines Spiegelteleskops'' din Stuttgart, 1920. Si care invata finisarea oglinzilor pe hartie. F/D-ul oglinzilor  era, de pilda, F/12: D= 125mm F= 1500mm.
Lingvistic, Seidel a fost filo-german. Din memorie citez - n-am recitit scrisorile lui de cateva decenii : primul sau reflector a fost de la firma Kosmos si a fost de atat de slaba calitate incat l-a determinat sa se apuce de slefuit.

Pe de alta parte, informatia nu poate fi decat de relevanta partiala. La un moment dat, Seidel vorbeste despre reflectorul sau de 32cm la F= 900mm , deci F/3. In alta parte, despre RFT -ul sau de 18cm pe la F/4. Asa ceva nu poti finisa pe hartie. Numai pe smoala. Articolele publicate de el pe tema slefuirii sunt deocamdata pierdute.

Mircea