-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Aug 2026 16:21


-----------------------------------
Night

Iarasi multumesc ! Anuntul despre binoclul gratis il aveam deja in insectarul meu. 
Restul sunt contributii pentru care iti sunt recunoscator. Iar ce ai scris la sfarsitul mesajului tau este foarte adevarat. Romanii acelor vremuri erau altfel. Convingerea mea, dupa ce am trait printre unii toata viata iar de la ceilalti am citit jumate de viata: romanul post-fanariot a fost superior romanului post-comunist.

Foarte tare impingerea inceputului Astronomiei citadine/ Sidewalk Astronomy de la Cercul Militar spre anul 1904. Felicitari, acesta este un nestemat al istoriei noastre astronomice ! Am sa-ti scriu pe aceasta tema mesaj privat, te rog sa-l citesti.

Luneta de la Sarindari a fost mentionata de Anestin ca avand o apertura de 135mm. Este mentionata mai jos, in paragraful de deasupra tabelului Steinheil de la pag. 56 a lucrarii mele din 2018 ''Astronomii amatori romani la inceputul secolului XX'':

https://www.academia.edu/41481484/Conferin%C8%9Ba_SRPAC_2018_Lucr%C4%83ri_%C3%AEn_extenso

Din cele discutate, am calculat ca aceea era o luneta clasica F/15, mai exact F= 211cm. Spre deosebire de luneta lui Wolfgang Pauly despre care am dedus ca a fost F/9.6 adica F= 1300mm. Vezi tabelul Steinheil si care se verifica prin grosismentele mentionate in legatura cu cele doua instrumente.
Pana la informatia gasita de tine, credeam ca Al. St. Paulman avea luneta de 135mm luminoasa ca cea a lui Pauly. Cred ca aceasta luneta a ajuns apoi, dupa ce Pauly s-a imbolnavit la ochi, la Ion Rosetti Balanescu:

https://observoergosum.blogspot.com/2026/07/ion-rosetti-balanescu-pionier-al.html

Acum incep sa ma intreb daca nu cumva numele de Al. St. Paulman sa fi fost al posesorului sau responsabilului cu luneta de la Sarindari.

Este sigur ca luneta de la Sarindari nu este cea a lui Costache Conachi. Aceea a fost de sase tzoli deci pe la 160mm.

Sustin cu arme si bagaje propunerea ta cu privire la Ziua Astronomului Amator Roman sau Ziua Astronomiei de Amatori !

Mircea