-----------------------------------
iulian90
02 Aug 2026 21:56


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

Prezint un nou instrument pentru astrofoto, un teleobiectiv Carl Zeiss Sonnar 300mm F/4 care mi l-a adus @Erwin ieri. 
L-am testat si am ramas surprins de cat de bun este, nu prezinta sfericitate si nici coma (doar foarte putin astigmatism, abia vizibil intr-unul din colturile imaginii, probabil astigamatism de pozitie, poate ca nu e perfect colimat teleobiectivul), stelele se vad clare pana la marginea campului cu aparatul foto Canon 450D, are ceva cromatism care se manifesta mai mult la stele dar in rest ofera imagini faine pe timp de zi. Noul teleobiectiv l-am adaptat pe carcasa de la teleobiectivul Seimar 500mm (care nu l-am mai folosit de mult timp), intrucat nu avea montura de prindere si i-am facut un suport de prindere pe montura ecuatoriala. 
Aseara am facut o serie de poze in constelatia Cygnus , la roiul globular M 13 din Hercules si galaxia M 51 din Canes Venatici. Noul teleobiectiv este mai bun decat teleobiectivul Paragon de 300mm, oferind imagini mai bune la deschiderea maxima f/4 (de 75mm) decat ofera Paragon-ul la deschiderea f/5.6.
Imaginile cu M 13 si M 51 sunt obtinute din stive de cadre obtinute atat cu camera Canon 450D cat si cu camera ASI 178, iar ultima imagine ,cea cu steaua Sadr din Cygnus este un cadru brut obtinut cu Canon 450D.