-----------------------------------
Night
03 Aug 2026 16:22


-----------------------------------
Concluzie: stările spa&#539;iului fizic sunt unicat in detalii, adică repetând un experiment, acesta nu este si nici nu poate fi perfect identic cu el însu&#537;i.

Dacă însă experimentul va fi perfect identic cu el însu&#537;i, însă aparatele noastre de măsurare a parametrilor experimentului nu-s? (glumesc)

Spa&#539;iul fizic este caracterizat de către câmpul bosonului higs?

Fără să mai a&#537;tept răspunsul, am interpelat demonul chat gpt.

Redau aici mica discutie.

Eu: campul higs este suprafata unui ocean pe care fotonii se misca precum niste corabii, insa raurile subterane ale oceanului ii poarta dupa cum vrea el?

El: Ideea ta este extrem de poetică, dar pentru a reflecta realitatea fizicii actuale, trebuie să ajustăm pu&#539;in rolurile din această metaforă a oceanului.În fizică, câmpul Higgs &#537;i gravita&#539;ia (curbura spa&#539;iului) sunt entită&#539;i complet diferite, iar rolul de &#8222;râu subteran&#8221; nu îi apar&#539;ine câmpului Higgs, ci spa&#539;iu-timpului însu&#537;i.Iată cum putem reconstrui corect analogia ta marină:

1. Fotonii nu sunt corăbii pe suprafa&#539;ă, ci submarineFotonii nu se mi&#537;că doar la suprafa&#539;ă, ci navighează prin adâncurile oceanului universal. Ei se deplasează mereu cu motoarele la putere maximă (viteza luminii).

2. Câmpul Higgs nu este oceanul, ci &#8222;densitatea apei&#8221;Câmpul Higgs nu controlează direc&#539;ia fotonilor. În metafora apei, câmpul Higgs este ca o proprietate de vâscozitate a apei.Pentru particulele cu masă (electroni, quarcuri), apa este extrem de densă &#537;i vâscoasă, ca mierea, încetinindu-le mi&#537;carea directă.Pentru fotoni, acest ocean este perfect fluid, ca &#537;i cum nici nu ar exista. Fotonii nu simt deloc această vâscozitate (nu interac&#539;ionează cu Higgs).

3. Gravita&#539;ia este curentul marin (Râul subteran)Aici intervine intui&#539;ia ta excelentă: există într-adevăr un &#8222;râu subteran&#8221; care poartă fotonii, dar acesta este structura spa&#539;iu-timpului (gravita&#539;ia), nu câmpul Higgs.Obiectele masive (cum sunt stelele sau găurile negre) creează curen&#539;i marini invizibili &#537;i uria&#537;i (curbura spa&#539;iului).

Fotonul înaintează în linie dreaptă prin apă, dar dacă intră într-un astfel de curent puternic, el este deviat &#537;i purtat de flux.Fotonul nu se poate opune acestui curent, deoarece curentul reprezintă însă&#537;i mi&#537;carea oceanului (spa&#539;iului) în care el se află.

Pe scurt:Fotonii navighează prin Univers ignorând complet &#8222;vâscozitatea&#8221; (Câmpul Higgs), dar sunt purta&#539;i inevitabil de &#8222;curen&#539;ii nevăzu&#539;i&#8221; ai oceanului (Gravita&#539;ia/Spa&#539;iu-timpul).Dacă dore&#537;ti, putem extinde această metaforă marină:Ce s-ar întâmpla cu o navă foarte greă (cum este quarcul top) în acest ocean cu curen&#539;i?Cum ar arăta o gaură neagră în această analogie a curen&#539;ilor marini?Anun&#539;ă-mă ce scenariu te atrage!

Aici am realizat că nu am defnit fotonul, &#537;i discu&#539;ia a luat alte valen&#539;e, mult mai .. spuky.

p.s. initial chat gpt mi-a dat un exemplu, îl reproduc de amorul artei:

Cea mai cunoscută &#537;i clară analogie pentru explicarea modului în care câmpul Higgs generează masă a fost creată de fizicianul David Miller în 1993.

Imaginează-&#539;i o sală plină de oameni la o petrecere politică. Sala reprezintă câmpul Higgs, care umple uniform tot spa&#539;iul.

1. Particula cu masă mare (O celebritate) Un politician celebru intră în cameră.Oamenii din jur se adună rapid în jurul lui, creând o aglomera&#539;ie.Această aglomera&#539;ie îl încetine&#537;te &#537;i îl face să se mi&#537;te greu prin sală.Efectul: Aglomera&#539;ia de oameni îi oferă politicianului "masă" mare (interac&#539;iune puternică).

2. Particula cu masă mică (O persoană obi&#537;nuită) O persoană necunoscută intră în aceea&#537;i sală.Oamenii nu se strâng în jurul ei, a&#537;a că trece rapid &#537;i u&#537;or prin cameră.Efectul: Lipsa de interac&#539;iune înseamnă o masă foarte mică sau deloc (interac&#539;iune slabă).

3. Bosonul Higgs (Un zvon) Cineva de la u&#537;ă &#537;opte&#537;te un zvon în cameră.Oamenii se strâng la un loc doar ca să asculte &#537;i să transmită zvonul mai departe. Această aglomerare de oameni, care se mi&#537;că prin sală fără nicio celebritate în centru, reprezintă bosonul Higgs.