-----------------------------------
Erwin
05 Aug 2026 12:05


-----------------------------------
Multumesc! 

De trei zile-ncoace mă uit diminea&#539;a la Soare cu el, între timp am luat &#537;i filtru ND3 &#537;i împreună cu Baader Solar Continuum 7.5nm detaliile observate sunt acelea&#537;i ca prin luneta Meade 90x1000 plus prisma Herschel &#537;i acela&#537;i tip de filtre. Am folosit ocularele Vixen SLV de 25 &#537;i 12mm care nu sunt parfocale din păcate, necesită aproape o tură si jumatate de focuser (1.5mm). Maririle sunt de aproximativ 30X &#537;i 60X. Cu ocularul TV Nagler Type 6 de 7mm mă apropii de 100X însă la acesta ar fi necesar un inel de cca 5mm pentru a focaliza in aceeasi pozitie cu Vixen-urile. Din pacate turbulenta din balcon este prea mare pentru a distinge alte detalii in afara de regiunile active. Acestea se vad destul de clar, cu umbra si penumbra si petele mai mici care insotesc petele mari. Nu am putut observa granulatia, presupun ca as avea nevoie de un filtru de polarizare variabla ca sa reduc corespunzator iluminarea discului. Insa atunci stack-ul de filtre va intra in conul de lumina al obiectivului si sa produca o obstructie suplimentara deranjanta. Ar fi fost bine sa vin putin mai sus cu oglinda primara.