-----------------------------------
mmarin
05 Aug 2026 21:47


-----------------------------------
Cam într-acolo mă îndrept, prisma din dotare e una ieftină, brănduită &#8222;Starfield&#8221;; are un filtru ND3 care e OK pentru vizual în lumină albă dar deja prea mult pentru Solar Continuum. Colac peste pupăza, pare să lase o grămadă de IR sa treacă; după ce am adăugat un filtru UV/IR cut a trebuit să măres gain-ul la expunere. Dacă cineva inten&#539;ionează să cumpere a&#537;a ceva pentru vizual, îi musai să adauge un filtru UV/IR cut înainte de ocular, altfel o să se mire de ce îi obosesc ochii. 
Azi mi-au venit filtrele Baader ND 0.9 &#537;i 1.8, cer senin să am ca să experimentez.
Citat:&#8222;mmarin, recomand cu timpi de expunere pe la 5ms, poate chiar 10ms, pentru a minimiza efectele zgomotului de la citirea senzorului.&#8221; Primele imagini au fost luate la gain 0 &#537;i 1ms - minimum permis de softul de captură AstroDMX. Ultimele la 1.6ms &#537;i gain 73 - adică 7.3dB amplificare. Când o să mă plictisesc o să încerc o stivă din cadre alese manual; nu din cauza zgomotului rezultatele sunt cum sunt, de vină sunt seeing-ul &#537;i procesarea.
P.S. Cum ai reu&#537;it să stabilizezi magaoaia pe EQ3? Sau folose&#537;ti un trepied mai serios?