-----------------------------------
Armand Popa
14 Aug 2026 15:41


-----------------------------------
Sunt curios ca, din marea de oameni care au fost prezen&#539;i, câ&#539;i vor rămâne dependen&#539;i de &#8222;drogul&#8221; acesta numit astronomie. :)

E clar că oamenii au venit pentru că au avut loc două evenimente spectaculoase, dar &#537;i foarte accesibile. Eclipsa era la îndemâna oricui, fiind după programul de lucru, într-o zi de vară caniculară, în care o ie&#537;ire pe deal, seara, este evadarea perfectă din cotidian. Ce să mai zicem că au putut rămâne &#537;i la celălalt spectacol, fără să fie nevoie să mi&#537;te, practic, un deget. :)

Aparent, vremea, condi&#539;iile, evenimentele &#537;i totalul conjuncturilor favorabile au făcut ca totul să fie posibil. Dar eu cred că adevăratul catalizator a fost Astroclubul, care a venit cu ideea, a materializat sesiunea de observa&#539;ii, a anun&#539;at presa &#537;i, în general, s-a folosit de toate pârghiile disponibile pentru ca acest eveniment să prindă contur în acest fel.

Fără acest catalizator, oamenilor nu le-ar fi venit (în așa num&#462;r mare) , probabil, ideea să observe de la altitudine, cu o vedere perfectă către vest, cu o panoramă atât de frumoasă &#537;i cu toate celelalte condi&#539;ii care au făcut seara atât de specială.

Chiar dacă stelele se aliniază, este nevoie de o for&#539;ă care să creeze &#537;i să sus&#539;ină un eveniment atât de frumos! Asta este, până la urmă, treaba astrocluburilor &#537;i a noastră, a astronomilor amatori &#537;i a tuturor celor care se dedică popularizării astronomiei.