-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Aug 2026 12:20


-----------------------------------
Am continuat observatiile din proiectul ''Revue des constellations'' chiar daca nu am mai dat cu subsemnatu' pe aici.

Joi 30 Iulie: echipament standard: Cygnus, pag. 89, harta 5: STF 2486, STFA 43= Albireo, STFA 46= 16 Cyg, Delta Cyg, STF 2378, 17 Cyg, STF 2605, 31+30 Cyg, STF 2671, 61 Cyg, STF 2822.

Am suplimentat cu reobservarea lui Delta Cyg, Lambda Cyg si STT 410, toate trei mai luminoase si mai frumoase vazute si rezolvate cu ochiul stang la 205x.

Cer profund: NGC 6811, NGC 6819.

Vineri 31 Iulie: echipament standard: Cygnus, pag. 89, harta 5 - continuare.
NGC 6826, NGC 6910, M29, NGC 7027, M39.
In incheiere, am reobservat si rezolvat dublele subarc STF 2 si STF 13 din Cepheus si am aruncat ochiade dragastoase catre roiul M52 in Cassiopeia.

Ca sa inchei lista obiectelor ''Rev'' din Cygnus mi-era clar ca am nevoie de filtrul UHC si de cea mai mare apertura de care dispun.

Sambata 8 August: dobsonianul Grond D=250mm F/4.8, oculare XCel 25mm, Svbony zoom nr. 135, Radian 5mm; 

Cygnus, pag. 89, harta 5 - continuare.

- Reglare , verificare echipament pe Alfa Cyg, Delta Cyg, Eps 1-2 Lyr, Omicron Cyg, Pi Aql - toate dublele rezolvate si separate. 

Observatii: 

- NGC 6939, NGC 6946, Veil Vest - cel mai bine vizibila a fost partea sudica a arcului dar s-a vazut in intregime, Veil Est- numai partea vestica, NGC 7000 - numai H V 37 de langa asterismul ''Little Orion'', nebuloasa Pelikan - mai bine vizibila decat H V  37.

- Dubla STF 2717 de langa NGC 6946.

In incheiere am observat obiecte din Pegas si Andromeda.
M31 si M32 in acelasi camp dar M110 numai in camp separat si la marire mare = pacla.
Duble: 78 Peg/ AGC 14 ca dubla optica ... aproape ca mi-a ras in nas ... ''du-te si vezi-ti de drum , moshule''. Apoi am vazut ca anul acesta hodineste la separatia de 0,47''. Folosind o expresie oarecum astronomica ... ''roiul de pe aici''.
STF 3018/ R+S la 171x, BU 720 doar rezolvata la 240x ca o cifra ''8'' gumilastica, vad ca avea separatie de 0,59'' in Ianuarie , va creste ''considerabil'' la  0,591 la anul :wink:  , BU 858 larg rezolvata si separata, e ''sifon'' pe langa cealalta, are separatie mare de 0,814''.

Dorul de supernove m-a dus apoi la NGC 7331, am pus reticulul cautatorului la fix pe ea, galaxia era in centrul campului. Dar nicio supernova nu se vedea acolo, decat o mica ceata smotocita.

Luni 10 August: am revenit cu echipamentul standard la NGC 6946 de a carui imagine nu am fost multumit. Nici atunci nu s-a vazut mult mai bine. Obiect foarte dificil din oras !

In crepuscul m-am jucat de-a soarecele si pisica cu Delta Cyg, Eps 1-2 Lyr ( A,B,C,D,I si doua stele debollissima) si Vega cu doi companioni. De aceea am sperat la un rezultat mai bun cu NGC 6946. :cry: 

Sambata 22 August: folosind echipamentul standard, ''mi-am incheiat conturile'' cu constelatia Lyra, conform ''Revue des constelattions'' prin observarea fara fotometrare a variabilelor.

Am inceput cu RR Lyrae, o veche cunostinta. Nu ca as spera la vreun rezultat valabil pe cale vizuala. Dar ''se misca'' uluitor de repede. In mai putin de 14 ore variaza de la 7,17mv la 8,14mv si inapoi. 
Isi schimba luminozitatea efectiv sub ochii tai. Daca stai si-ti numeri ocularele cu manusile de box, garantat o pierzi, e tot timpul inaintea estimarii tale !

Dar W Lyrae a fost foarte greu de identificat dupa hartile atlasului, mi-a consumat mult timp.

''Rev des const'', Lacerta, pag. 89. harta 4: 

- NGC 7243, NGC 7209. E ''dezastru'' ce-i acolo in Lacerta. Poti sa iei oricare zona, mica sau mare, din aceasta constelatie si daca ai putea sa o muti in alte constelatii, zona mutata s-ar numi ''roi/ cluster/ halmaz'' etc si s-ar cruci lumea de ce obiect mandru ar fi.

Cu dublele listate, doua la numar am terminat tot asa ... in doi timpi si trei miscari.
STF 2894 a fost rezolvata de ocularul de 25mm la 49x. Iar STF 2922 care apare ca tripla la 49x, a avut AB rezolvata de cautatorul RACI 8x50mm.

Am trecut la urmatoarea constelatie, Triangulum, pag. 99, harta 9.

- M33 a fost abia vizibila la 49x, doar cu VP, mai bine la 123x - probabil zona centrala. La 123x se vedea nevuloasa NGC 604.
Apoi a venit un perete compact de nori dinspre Vest si a tras cortina peste orice proiect observational.

Duminica 23 August:  Ziua Marii Tradari Nationale, telescopul meu Gurtang si-a afisat vopseaua exterioara in berna ! 

''Rev des const'', Triangulum, pag. 99, harta 9, continuare.

- Am reluat M33, se vedea mai bine, zona centrala la 49x cu VD. La 123x se zareste NGC 604 dar la 205x, nebuloasa este bine vizibila cu VD.

- Galaxia NGC 672 am crezut ca am vazut-o, i-am facut si desen. Este unul dintre esecurile mele fericite. Cum poate fi un esec fericit ? Deoarece hartile din ''Revue'' nu sunt detaliate, nu poti anticipa asterismele pe care le vei vedea in ocular. Ei, bine, ochiul meu a sesizat bine ca ''acolo'' este ceva, fara a reusi sa localizeze acel ceva. Acest esec mi-a demonstrat puterea extraordinara, sensibilitatea incredibila a ochilor nostri. A sesizat prezenta in camp a unui obiect cu stralucirea de suprafata de 14 magnitudini/ sec. patrata dar a gresit cu 15- 20 minute pozitia. Pe cer negru sunt sigur va voi vedea si acest obiect cu vederea directa nu doar il voi ''simti'' ca din oras.

Duble: STF 227 a cerut marirea de 123x pentru rezolvare dar STF 232 a fost rezolvata la 49x. Delta m este mai mare la STF 227.

Variabile: am gasit R Tri la 49x, slab luminoasa dar inca vizibila. La 123x era de culaore oranj intunecat.

Andromeda, pag. 95, harta 9.

- Planetara NGC 7662 am mai observat-o cu Gurtang pe 20 Octombrie 2020. Caracterul de nebuloasa planetara este vizibil deja la 49x. A suportat cu brio 308x, disc uniform luminat, circular, margine in franja ingusta si neclara, fara stea centrala.

- M31 + M32 + M110 se vedeau la limita in acelasi camp vizual al ocularului Sirius Plossl 25mm, la 49x. Cu M31 in centru, satelitii erau foarte aproape de marginea campului, pe directii opuse.

- NGC 404 a suportat bine 205x dar Beta And tot in camp era si tot orbitoare era doar ca era surghiunita la margine.

- NGC 752 este un roi deschis bogat, sa fi fost vizibile vreo 80 - 90 de stele, eram deja obosit sa fac numaratoarea. Roi frumos, umple tot campul ocularului la 49x, obiect mai potrivit pentru RFT-ul Yutani 148mm F/5 sau luneta zoth 90x600mm.

Am lasat-o pe Andromeda in grija lui Perseu pana voi reveni la observatii. 

Cer senin, Mircea