-----------------------------------
Andrei Ionescu
29 Sep 2026 15:58

O astro-poveste cu de toate: 1000 de obiecte cosmice part 1
-----------------------------------
O astro-poveste cu de toate: 1000 de obiecte cosmice într-o saptămână&#8230;

Au trecut mai bine de două săptămâni de la încheierea taberei anuale astROmania. Edi&#539;ia cu numărul 16 ne-a găsit tot la Pensiunea Agroturistică &#8222;Cabana Curmături&#8221;, în jude&#539;ul Alba, unde mâncarea mereu e mai bună, berea mai rece, cerul mai negru, iar distrac&#539;ia mai copioasă, alături de aproximativ 50 de astROmaniaci &#537;i prieteni de stele, timp de vreo 10 zile.

Abia acum mi-am făcut timp să scriu cele trăite de mine în tabăra de anul acesta, în care am ajuns cu planuri măre&#539;e &#537;i ambi&#539;ioase. Am sacrificat observa&#539;iile astronomice lungi &#537;i lente la obiecte cosmice spectaculoase &#537;i observate de nenumărate ori în trecut pentru un singur scop: observarea a 1000 de obiecte noi din catalogul NGC, toate în decursul celor 7 nop&#539;i pe care le aveam la dispozi&#539;ie.
Evident, pentru un asemenea deziderat, aveam nevoie de suficient de multe nop&#539;i senine, din cele 7. S-a dovedit faptul că m-am situat undeva la grani&#539;a dintre ghinion &#537;i noroc. Nu a fost nici complet înnorat &#537;i nici complet senin, ultimele nop&#539;i au fost dominate de pâclă amestecată cu un fel de praf saharian, combina&#539;ie care a stricat destul de mult transparen&#539;a fantastică a cerului de munte. Tot ce pot spune, momentan, este că a fost cea mai mare &#537;i grea încercare de când mă uit la stele &#537;i nu sunt sigur că a&#537; mai repeta vreodată un astfel de mega maraton. Vă invit să afla&#539;i singuri cum a decurs această poveste fantastică &#537;i dacă a avut sau nu final fericit.

Înainte de toate, tot acest heirup face parte din mai marele proiect personal &#8222;A FaNGCtastic Journey: Road to 7840&#8221;, prin intermediul căruia îmi propun să observ întreg catalogul NGC, compus din 7840 de obiecte cere&#537;ti (galaxii, nebuloase, roiuri stelare). Progresul era unul vizibil chiar &#537;i înainte de tabără, având undeva la peste 2000 de obiecte bifate în această listă interminabilă. Doar că am vrut să mă autodepă&#537;esc, dat fiind că foarte rar ajung mai mult de o dată pe an la un cer de tipul celui din tabără.

Am ajuns optimist &#537;i cu o sete nebună de a observa toate cele 1000 de obiecte propuse. Planul era gata cu luni bune în urmă: eram gata pentru aproape fiecare scenariu (mai pu&#539;in cel în care aveam prea pu&#539;ine nop&#539;i senine pentru toate 1000), obiectele erau trecute pe categorii, inclusiv programul de somn pe timp de zi era calculat, astfel încât să pot rezista cât mai mult noaptea. Mi-am împăr&#539;it obiectele în sub mag. 13.5 &#537;i peste mag. 13.5 pentru fluctua&#539;iile de transparen&#539;ă între nop&#539;ile petrecute la munte, fenomen foarte des întâlnit, am separat constela&#539;iile în func&#539;ie de orele la care se află la sau aproape de meridian, totul era pregătit.
Avantajul meu categoric pentru cele 1000 de obiecte observate: faptul că tabăra a avut loc mai târziu anul acesta, datorită eclipsei totale de Soare din Spania, motiv pentru care noaptea a fost mai lungă iar toamna mai avansată. Astfel, sezonul galaxiilor de toamnă era deja pe cer, motiv pentru care mă aflam într-o perioadă benefică &#8222;harvesting-ului&#8221;, adică se aflau pe cer constela&#539;ii ce prezintă densită&#539;i enorme de obiecte deepsky, în principal galaxii. Cetus, Pisces, Andromeda, Triangulum, Aries, Pegasus, Perseus toate aceste constela&#539;ii sunt compuse din sute de galaxii fiecare.

Prima noapte, 5-6 septembrie, a decurs mai bine decât ne a&#537;teptam cu to&#539;ii. Prognozele anun&#539;au &#537;anse mici de senin, însă, cumva, am avut parte de suficient timp încât să observ 51 de obiecte din Pegasus. Având în vedere că observa&#539;iile au fost realizate prin ferestre de senin iar transparen&#539;a nu a fost excelentă, am optat pentru obiectele din categoria <mag> mag 13.5 din Pegasus cu obiecte din categoria < mag 13.5 din constela&#539;ii precum Andromeda, Aries, Pisces, Perseus.