-----------------------------------
Andrei Ionescu
29 Sep 2026 16:03

O astro-poveste cu de toate: 1000 de obiecte part 2
-----------------------------------
A doua noapte, 6-7 septembrie, a fost senină aproape în totalitate, excep&#539;ie făcând ultimele 2 ore de noapte astronomică. Transparen&#539;a a fost bună, motiv pentru care am adăugat 200 de obiecte în repertoriu, ajungând la 25% din totalul pe care îl aveam de observat. Am alternat obiecte din categoria > mag 13.5 din Pegasus cu obiecte din categoria < mag 13.5 din constela&#539;ii precum Andromeda, Aries, Pisces, Perseus.

A treia noapte, 7-8 septembrie, a fost un dezastru total. Am avut parte de senin doar până la ora 23. Până la venirea norilor am observat doar 39 de obiecte cosmice, acesta fiind primul moment în care a început să încol&#539;ească nesiguran&#539;a în mintea mea. În acest punct, cu nici 300 de obiecte observate în total după primele 3 nop&#539;i &#537;i având în vedere că prognozele nu arătau bine pentru următoarele nop&#539;i, nu mai eram deloc sigur că pot duce la capăt maratonul. M-am culcat devreme, cu o piatră pe inimă, dar faptul că m-am odihnit suficient în acea noapte s-a dovedit a conta enorm în imaginea de ansamblu a acestui maraton fantastic.

A patra noapte, 8-9 septembrie, a fost una de-a dreptul memorabilă. Fără îndoială una dintre cele mai reu&#537;ite &#537;i satisfăcătoare nop&#539;i petrecute de mine sub stele ne-a oferit senin complet pe parcursul întregii perioade de întuneric total. Transparen&#539;a a fost &#537;i ea extraordinară, de la un crepuscul la celălalt, fapt pentru care am reu&#537;it să stabilesc un record personal absolut: 315 obiecte observate într-o singură noapte, din toate categoriile &#537;i constela&#539;iile alese de mine. După această noapte, completasem mai mult de jumătate din maratonul cu care plecasem în gând de acasă.
&#536;i încă îmi mai rămăsese aproape o oră până când cerul urma să fie invadat de fotonii Soarelui aflat încă sub orizont, însă am ales să dedic acea ultimă perioadă a nop&#539;ii obiectelor spectaculoase de iarnă, de care îmi era tare dor. Orion, Monoceros, Gemini, Taurus, toate acestea erau suficient de sus încât să ne delectăm cu bijuteriile de le teritoriul acestor constela&#539;ii hibernale superbe. Această decizie era să mă coste reu&#537;ita maratonului pe final, însă nu regret nicio secundă hotărârea. 
Am plecat spre cameră când cerul era deja albastru, fără a mai avea nevoie de lanternă ro&#537;ie pentru a ajunge la cabană.