-----------------------------------
zoth
15 Iun 2008 08:48


-----------------------------------
chiar daca aceste instrumente construite in regim de amator nu asigura intotdeauna cele mai inalte performante, ele au o importanta majora pentru intelegerea unor fenomene din optica si asigura terenul pentru viitoarea "performanta".
pentru dragos o parere/idee in legatura cu aceasta luneta.
daca diafragma folosita de tine nu se afla in planul focal atunci cred ca cel mai util ar fi de montat aceasta diafragma chiar pe obiectiv. poti construi un set de diafragme interschimbabile pe care sa notezi grosismentul maxim ce se poate obtine cu fiecare. in felul asta nu trebuie sa desfaci luneta pentru schimbarea diafragmei si ce e mai important, elimini din start lumina care intra in instrument si nu e folosita dar care poate sa produca reflexii interne nedorite.
in general prin diafragmarea obiectivului (cresterea raportului focal) se obtin avantaje dar si dezavantaje.
in prima clasa intra limitarea sfericitatii responsabila in mare masura pentru imaginea neclara/cetoasa si limitarea cromatismului.
ca dezavantaj major ar fi pierderea de lumina dar si de rezolutie care sunt foarte importante in astro.
ideia lui Mircea mi se pare foarte buna: un RFT, dar atentie Mircea, nu la 14x. pentru acest grosisment obtii un transfer subunitar de lumina catre ochi (pupila iesire 8,8 mm) si in consecinta o diafragmare indirecta a obiectivului.
eu ti-as recomanda un 20-24x daca obiectivul permite sau daca nu, diafagmarea acestuia si scaderea grosismentului.
sa aveti spor!   :)