-----------------------------------
Tavi F.
15 Iun 2008 12:25


-----------------------------------
In urma efectuarii mai multor teste, incepute mai demult si terminate acum, pe un obiectiv triplet anastigmat Taylor (tot IOR de proiectie) 3.2/75mm, am ajuns la concluzia ca imaginea poate fi mult imbunatatita.

In forma exacta in care se prezenta obiectivul, nu prea dadea o imagine satisfacatoare, studiata cu un ocular puternic (f=6mm), indiferent de pozitia obiectului (de la 1m, la "infinit"). 
Atit verificarile in regim de luneta (imaginile intra/extra focale), cit si un test simplu Ronchi, cu sursa de lumina plasata la ~3m (suficient pt. imitarea "infinitului" la focala asta de 75mm), imi indicau o zona centrala cu focala mai lunga, iar testul de laborator si o margine rabatuta, deci o aberatie majora de sfericitate.

Dupa ajustari fine ale distantelor dintre lentile, am reusit sa corectez zona centrala, chiar daca amplitudinea defectului marginii a crescut mult. Prin diafragmarea frontala (corect e dupa a doua lentila) ulterioara de la deschiderea maxima 23.5mm, la 19.5mm am eliminat acea margine, iar calitatea imaginii la ocular s-a ameliorat considerabil, a disparut haloul din jurul obiectelor luminoase. Diametrul procentual utilizabil in cazul dat fiind de ~83%.

La link-ul urmator gasiti cam ce pot in modul foto, niste obiective Cooke, bine calculate si executate pe la inceputul secolului trecut !  
http://galactinus.net/vilva/retro/index.html#cooke