-----------------------------------
dragos.n
17 Iun 2008 06:28


-----------------------------------
Preferabil ar fi o luneta triplet APO ED cu sticla FPL 53, sau un dublet APO ED tot cu sticla din asta dar facut de o firma serioasa. In pretul in care vrei sa te incadrezi tu nu sunt foarte multe oferte nici pe piata internationala, dar am gasit 3 triplete la 3 magazine din Romania. Una ar fi o luneta Scopos, facuta de Baader, una  taiwaneza de 80 cu sticle FPL53, alta ungureasca, tot de 80, la care nu stiu ce sticle sunt. Din pacate luneta Scopos 805 are sticle speciale dar nu FPL 53, Fratele ei mai mare, Scopos 906, care are FPL-uri, nu e pe la noi, si se pare ca e scos din productie, pentru a fi inlocuit cu alt model. La capitolul dublete cea mai de incredere, dupa mine ar fi Vixen 81 ED.

Vreau sa subliniez insa ca, la fel ca cei mai multi dintre noi, nu am avut placerea de a folosii o astfel de luneta, iar recomandarea pe care ti-o fac se bazeaza pe testele facute in alte colturi ale lumii si publicate pe net sau in reviste.

Pe de alta parte, nici nu sunt prea multi care sa aiba aparatura necesara pt a face teste amanuntite, iar sa masoare corectia cromatica nu stiu daca poate sa o faca cineva de pe acest forum. Asa ca tot datele, si mai ales diagramele publicate pe afara raman ca referinta.