-----------------------------------
neox
17 Iun 2008 15:24


-----------------------------------
He-he! Multumesc pt sfaturi si aprecieri! Intre timp am gasit un site american - http://www.gotgrit.com/ (daca nu se conecteaza nu va speriati, mai au probleme cu serveru)- unde se gasesc kituri de slefuit, discuri, prafuri separate de tot felul si chiar la preturi acceptabile. Aici am dat si peste oxid de fier care sper ca e mai potrivit in scopuri optice decat cel ordinar; ( nu vreau sa par mofturos :) , dar totusi Texereau si alti mari opticieni precizau ca oxidul de fier gasit in general in comert nu e cea mai fericita optiune pentru suprafete optice de calitate. Pentru cei cu pretentii ar mai fi o varianta, f.scumpa din pacate - "opalina" un oxid de cerium extra rafinat folosit doar in stadiile finale de polisare/parabolizare. Se poate face comanda in Franta la - www.astrotelescope.com dar e aprox. 24 euro 150 de grame. 
            
           Cat despre prima mea oglinda desi a ramas nefinalizata a fost o instructie pt mine; am putut sa vad exact ce se petrece de-a lungul slefuirii, polisarii, etc. astfel incat pe viitor stiu, la ce sa ma astept. Metoda slefuirii cu abrazivi din pietre de polizor e intradevar munca de sisif, cum spunea Matei Alexescu, si in realitate nu merge chiar ca la carte. Pietrele se sparg foarte greu, iar obtinerea de sortimente intermediare e frustrantra :cry: - am pisat practic fiecare bucatica intr-o piua veche de bronz de pe la tara. De obicei pietrele( cel putin alea care le aveam) se spargeau in granule destul de mari si mult praf, asa ca am incercat sa cern in site de diferite marimi pentru a mai rafina un pic pulberea. Apoi decantarea e cu dichisurile ei: e nevoie de recipiente inalte ( in teorie de un mertru inaltime), borcanele de 15l fiind aproape sub limita posibila, pentru ca la granulatii mari spre medii, pulberea se aseaza asa de repede incat n-apuci sa sifonezi bine apa in care ar trebui sa fie in suspensie granulele pt sortimentul imediat urmator. La ultimele 2-3 granulatii, la fel trebuie foarte mare atentie sa nu se contamineze pulberea buna cu impuritati mai mari. Sincer nu as mai repeta experienta asta, mai ales ca acum se gasesc chair si la noi abrazivi gata preparati si mult mai omogeni. Traiasca firmele de abrazivi :D ! Momentan vreau sa trec la a doua oglinda care sper sa o duc la bun sfarsit cu cat mai mare succes  :D . Pentru alte sugestii si idei din partea altor pasionati ( care se pare ca sunt in continua crestere in Romania) sunt cat se poate de deschis.