-----------------------------------
dragos.n
18 Iun 2008 03:59


-----------------------------------
Eu am o montura HEQ 5. La inceput avea o vibratie cu o perioada de circa 8 secunde destul de puternica, sesizabila la orice marire insotita de o alta, mai slaba cu o perioada de cateva secunde, nu am putut stabilii exact. Acelasi rezultat, dar cu frecvente diferite - trei vibratii, una la 12 sec. si alte doua mai slabe si mai rapide - a fost obtinut si de echipa de teste de la revista Ciel et Espace. Ei au desfacut montura. au inlocuit vaselina de fabrica cu una pe baza de teflon, au strins bine motoarele, si au obtinut rezultate mai bune, adica perioade peste 30 secunde. Au explicat ca aceste vibratii apareau datorita reductoarelor si a celor doi rulmenti de pe axul orar. Eu am incercat sa o desfac, dar nu am reusit, pt ca axul orar e bagat in rulmenti prin presiune. In schimb utilizand montura zi de zi timp de o luna si jumatate cam 3-4 ore, rotile dintate sau mai uzat si dupa o stringere a reductoarelor am constatat ca perioada vibratiei principale s-a lungit la circa 28 secunde, iar amplitudinea a scazut mult. Vibratiile secundare au devenit insesizabile la mariri de circa 100x.

Ti-am spus aceasta poveste lunga ca sa stii la ce te poti astepta. Sa stii insa ca toate monturile au astfel de probleme, intr-o masura mai mare sau mai mica. Depinde insa cat de mare este. Eu aveam oscilatii care erau undeva pe la 10 minute de arc, ceea ce e enorm. Este insa adevarat ca aveam pe montura un Newton 200-1000 de 10Kg.

De aceea iti recomand sa iei o montura mai buna, cel putin un Vixen GP-2, si sa ai grija sa te uiti bine la greutatea instrumentului si la sarcina maxima a monturii. Pt astrofoto raportul intre prima si a doua e bine sa fie 1/2 sau chiar mai mic. Am vazut un astrofotograf american care folosea un Takahashi FSQ-106 de 6,5 Kg plus cam tot atata camera foto - 0 dihanie din aia mare de la SBIG - si luneta ghid, pe o montura AstroPhysics GTO 1200 care suporta 63Kg. Am inteles de ce facea asta cind am pus si eu de curand pe montura mea un Mak de 127mm si 3Kg. Nu am mai vazut pic de vibratie la mariri de 100x. Si asta cu montura nebalansata, ca uitasem contragreutatile acasa.

Inca ceva. La unele monturi, cate magazine, tot atatea data tehnice - sarcini utile - evident, diferite. Astfel montura EQ 5 e creditata cu sarcini de la 8 pana la 12 kg, iar HEQ 5 de la 12 la 16 kg in functie de magazin.