-----------------------------------
Tavi F.
18 Iun 2008 12:22


-----------------------------------
Cine se gandeste sa faca un refractor din niste lentile cumparate de la piata de vechituri sau de pe net (la ocazie) ala poate la fel de bine sa-si faca o luneta cu lentile de ochelari. E foarte usor sa pui niste poze cu niste tuburi de aluminiu eloxat si sa zici "ia priviti ce luneta babana mi-am tras". Mai greu e sa faci niste teste optice si sa le prezinti sau sa faci niste poze la cer cu ele si sa nu-ti fie rusine sa le arati.
Scopul meu pe aici in nici un caz nu e de a ma contrazice cu cineva, dar de unele lucruri m-am saturat pina peste cap.

Care este alternativa pentru amatorii (fara prea multi bani in buzunar) de refractoare? Sa le dam in cap cu afirmatii de genul celor de mai sus? Sa-i facem sa treaca la oglinzi?
Diferenta intre o luneta cu obiectiv de ochelari +1 (F=1000mm), diafragmat la 25mm, si un obiectiv de asta de la vechituri 102/600mm, este ENORMA in privinta aberatiei cromatice (in special), bineinteles mai bun fiind acromatul de 100mm diametru.
Pt. o imagine mai buna, alegeti valoarea F/D mai mare, desigur portabilitatea instrumentului va suferi.

Anul trecut mi-am luat si eu un obiectiv 102/600mm ("de surplus"), iata citeva concluzii:
1. Corectia aberatiei cromatice e mai buna decit m-as fi asteptat, din partea unui obiectiv "rapid" de 100mm in diametru.
2. Partea proasta e ca suprafetele optice sint prost slefuite, prezinta multe puncte destul de mari. O prima inspectie vizuala da senzatia de suprafata prafuita, dar nu e asa. La un grosisment de 100x imaginea ar putea avea un contrast ceva mai bun. 
3. Obiectivul merita pretul cerut.

O redare corecta fotografica a imaginii furnizate de obiectiv, se face prin focalizare directa pe senzorul aparatului (folosind aparate reflex), am totusi o imagine prin metoda afocala, a unei tinte dificile, obiectivul diafragmat la 80mm+oc 6mm+ fobfoto 23.2mm.
E vorba de o singura imagine, cu unele ajustari in PS:

http://img518.imageshack.us/img518/596/martelunela80600forumie5.jpg

In privinta calitatii obiectivelor, aceasta nu cred ca difera prea mult (intre ele). Aceeasi eroare data, pe suprafata unei lentile/oglinzi, are un efect asupra frontului de unda de 4 ori mai mare in cazul oglinzii.

O alta discutie la tema, din partea unor "prosti" cu posibilitati financiare si experienta ATM  mult mai "reduse" decit noi, la link-ul: 
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2407369/page/2/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1
Pe a 2-a pagina gasiti si o poza la Luna, in focarul obiectivului.

VENITI CU ALTERNATIVE LA SUBIECT, DOMNILOR!		
Am mai scris pe undeva ce am gasit eu, in urmatoarea categorie superioara ar fi obiectivele (D100mm) Antares "Vixen spec.", fabricate in Japonia, la ~350US$.