-----------------------------------
Serban
20 Iun 2008 01:49

Jupiter
-----------------------------------
Am zis acum vreo jumatate de ora "hai sa ies eu repejor pe balcon sa ma uit la Jupiter, sa vad daca vad ceva", si, destul de neincrezator, si convins ca voi vedea nimic mai mult decat o amarata de stea galbejita, am luat binoclul 10x50 de 100 de lei :p si am iesit pe balcon. A durat ceva timp pana am ajuns la o focalizare "brici" la ambii ochi si m-am asezat pe scaun si cu coatele pe balustrada am privit planeta...

Ma uit eu ce ma uit.... parca vad un disc micut (nu punctiform, chiar disc :), dar e probabil iluzie + emotiile incepatorului ) si la un moment dat "ma parca vad ceva punctulete pe langa, hai sa ma uit eu mai atent..." si ce sa vezi, cu un pic de concentrare disting patru punctulete fine de lumina, doua imediat in stanga planetei, unul tot asa, aproape, in dreapta, si unul mai departat in dreapta :) Pot sa spun ca acele mici punctulete mi-au "luminat noaptea", fiind primul meu contact cu satelitii galileeni. O privire rapida prin Stellarium mi-a confirmat ca punctuletele din stanga erau Io si Ganymede, iar cele din dreapta, Europa si Callisto mai departe :). Pot sa spun ca am ramas foarte placut surprins ca am "prins" satelitii galileeni in binoclu, pe cerul urban infect (nu chiar, noroc ca nu stau chiar in centru, dar totusi) si intr-o seara cu luna plina (deasemenea foarte frumoasa).

In concluzie, sunt multumit de ce am vazut in aceasta seara, si de "first contact" cu acele punctulete care sper ca imi vor fi buni prieteni cand imi voi lua telescopul, demonstrand, cel putin pentru mine, inca o data ca a avea o scula de caca(o) e oricum mai bine decat a nu avea nimic!

cer senin si numai bine!