-----------------------------------
Doru Dragan
22 Iun 2008 22:33


-----------------------------------
Tavi S. a cam ingesuit ferestre una peste alta si e destul de greu de inteles. Totusi un optician pasionat (amator) poate sa priceapa cate ceva. In dreapta sus e schema optica a dubletului. La mijloc sunt doua imagini de difractie (un fel de intra si extra focale, cred :?). In stanga jos e asa zisa "spot diagram". In mijloc jos e eroarea de unda RMS. In stanga sus si dreapta jos sunt FFT MTF si FFT PSF adica niste Fast Fourier Transforms :) pentru diferite situatii explicate mai bine aici:
http://www.zemax.com/kb/articles/187/5/Understanding-the-MTF-Operands/Page5.html
In general toata povestea poate fi lamurita (daca exista pasiune si ambitie) de pe internet. E foarte greu sa faci trimiteri la carti. In limba romana nu prea exista (cele care sunt au fost deja mentionate pe aici) iar cele straine sunt dificil de procurat si scumpe. Cred ca e inutil sa mai spun ca ceea ce prezinta Tavi S. e un proiect si nu o tehnologie de executie. Daca ai programul ZEMAX proiectarea e relativ usoara. Programe free care sa proiecteze dublete acromate nu sunt (sau nu le stiu eu). Executia in schimb ... abia acolo apar problemele.
Cat priveste sticla, ca asa sta situatia cum ai intuit-o :(