-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Iun 2008 21:28


-----------------------------------
Skywatcher
iti multumesc pentru intelegere si rabdare,o spun in mod public ,apreciez foarte mult interventiile tale bazate in mod vizibil pe competenta si buna vointa,nu pot decat sa te felicit.
Poate ca vocatia mea adevarata a fost/este cea de profesor,familia mea a dat Patriei invatatori,institutori,profesori si chiar si un ministru adjunct al invatamantului pe vremea adevaratului guvern liberal ,adica antebelic.Asadar am vrut sa spun ca (probabil) sunt scartar,dar poate ca va prinde bine forumului.
Tot ce ai spus tu este corect,sa mai facem niste precizari.Ceea ce am vrut eu sa spun este ca puterea de marire proprie si campul vizual aparent al unui ocular de focal dat (deci nu zoom ) sunt constante ,indiferent de focalul obiectivului si de prezenta sau absenta lentilei Barlow.Puterea de marire proprie a unui ocular este raportul dintre 250/distanta focala (mm) iar campul vizual aparent este si el constant si este ,cum s-a spus deja = 2x arctg. raza diafragma ocular/distanta focala ocular (exceptie oculare negative compuse tip Campani,Huygens,Mittenzwei si Nagler).Grosismentul instrumentului, care este =F/f  si campul vizual efectiv  care este = campul vizual aparent al ocular/grosisment ,acestea sunt influentate de lentila Barlow,asa cum le-ai descris.
Incepatorii au o gandire,o spun cu respect ,nu in sens peiorativ, de tipul ,,Pacala ,trage usa dupa tine''.
Si mai pe scurt:cumparati lentile Barlow,sunt utile,o sa va para bine.

Mircea