-----------------------------------
Forever_Man
27 Iun 2008 13:58


-----------------------------------
M103 e roi deschis. 
   Cu binoclul mai vezi roiul globular M13 din Hercule. Daca ai conditii bune si stii ce sa vezi, ai putea vedea si M92, tot roi globular din Hercule.
Dupa ora 2 noaptea uita-te la celebra galaxie Andromeda M31. Din nou, daca ai un cer foarte bun, poti sa vezi si galaxia M33 din Triunghiul (sub constelatia Andromeda). Partea cu cerul bun e foarte importanta. Se pot vedea cu binoclul mult mai multe obiecte deep-sky decat crezi. In Perseu, adica sub Cassiopea (unde ai vazut M103) se afla un roi dublu (vad ca in Stellarium e denumit NGC 884). Mai e nebuloasa M27 din Vulpecula...e foarte mica, dar daca te uiti cu atentie vei observa ca nu e doar o stea. Cred ca inca se mai vede Auriga...ai acolo 3 roiuri deschise M30 si ceva, nu mai stiu exact cat. In Perseu e un roi deschis: M34. Plimba-te si prin Calea Lactee, zona fiind mai deasa, vei mai gasi niste roiuri. Vara cam astea cred ca sunt. Iarna sunt multe nebuloase si roiuri in zona Sagetatorului.
   Succes in a le gasi. :D (tine minte: la unele pentru a le putea vedea trebuie sa stii exact ce sa vezi, altfel vei trece peste ele crezand ca sunt doar niste stele).