-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Iun 2008 08:55


-----------------------------------
Acest raspuns nu este pentru Noircatus pentru ca el nu citeste raspunsurile mele ,este pentru ceilalti amatori care au oculare in serie cu ratia egala cu amplificarea lentilei Barlow.Ce-i de facut?
Exemplu:am oculare de 30mm si 15 mm distanta focala si pot cumpara numai Barlow 2x.Obtii doar o singura marire in plus ,vezi si explicatia lui dragos.n. Solutie:cumpar totusi lentila Barlow 2x ,determin distanta ei focala si construiesc/confectionez un adaptor 1,25''/1,25''.Acesta este o bucsa care la un capat are diametrul de 1,25'' (partea masculina-intra in montura lentilei Barlow  ca un ocular) iar la celalalt capat are un alezaj,o gaura cu diametrul de 1,25'' (partea feminina,unde vei pune ocularul).Lungimea acestui adaptor ,din prag in prag ,trebuie sa fie egala cu distanta focala a lentilei Barlow.Astfel,lentila Barlow prelungita cu adaptorul  devine o lentila Barlow cu amplificare de 3x.
Alt exemplu:am oculare de 25mm si 10mm d.f. si pot cumpara doar lentila Barlow 2,5x care adauga doar un ''ocular'' virtual de 4mm la colectie.Execut atunci adaptorul cu lungimea egala cu jumatate din distanta focala a lentilei Barlow,care prelungita cu adaptorul devine una de 3x, si voi obtine doua ''oculare virtuale'' in plus, de 8,3mm df si 3,33 mm df.
Adaptorul meu de 1,25''/1,25'' este din pacate blocat/gripat in portocularul telescopului meu de 72mm f/11,asa ca nu pot sa-l pozez pentru mai multa claritate.Mircea