-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Iun 2008 09:53


-----------------------------------
Discutiile ''reflector versus refractor '' au fost intotdeauna ocazii de implicare emotionala.Imi pare rau ca l-am suparat pe  Zircon  si ca l-am  convins ca trag in jos nivelul forumului,am intentii numai pozitive.Eu cred ca forumul atinge nivele joase atunci cand nu sunt interventii,dezbateri,cand pentru zile intregi se instaureaza ''lancezeala forumurilor''.Iar dezbaterile adevarate trebuie sa fie insotite de opinii,experiente si experimente personale.Nu pot sa fie doar o repetare la nesfarsit a unor citate din manualele care orienteaza  ''main-stream''-ul unui domeniu.
Apoi din ''Lunettes et Telescopes'' a lui Danjon si Couder am invatat ceva extrem de important.La capitolul despre oculare , autorii mentioneaza  ocularul Tolles :''dar acest tip de ocular este atat de putin raspandit incat ,pentru a-l evalua, a trebuit sa construim unul''(citat din memorie).Acest mic pasaj m-a electrizat,mi-a atras atentia ,asa ca m-am pus pe verificat.Ei bine,Danjon si Couder au evaluat  practic,''hands on'',fie instrumente si componente existente,produse de altcineva, fie ,daca nu au gasit nimic similar,si-au construit singuri obiectul despre care apoi si-au exprimat judecata.Nu au copiat ce au gasit in Wikipedia (gluma).
Eu nu pot si nu vreau sa construiesc un apocromat,nu vreau sa-mi cumpar unul,pot si vreau sa construiesc un reflector Newton despre care unii ATM-isti spun ca egaleaza o asemenea lentila.Daca reusesc,pasul urmator ar fi ,cu ocazia vreunei tabere de Astronomie ,sa comparam acel reflector cu un apocromat.Catalin Fus am inteles ca are unul de 130mm ,sau gresesc ?
Despre denumirea de ''apokiller'' ,ce sa zic,nu eu am inventat-o si pus-o in circulatie, daca provoaca suparare n-am s-o mai folosesc.
Mai bine revenim la discutiile ''ce sa-mi cumpar,Fynta sau Earthwatcher,ala-i cu 100 lei mai mult ,celalalt cu 3 lei mai putin,cate picioare are trepiedul''?
Mircea