-----------------------------------
gsk
29 Iun 2008 14:12

achizitie telescop
-----------------------------------
va salut,

doresc evident un sfat despre achizitionarea unui telescop.
...useri noi pe forum, probleme noi :)
am citit aseara cam 50% din ceea ce s-a scris pe forum legat de acest subiect, dar bineinteles ca nu am lamurit cateva aspecte.

in primul rand, nu doresc sa-mi iau un un telescop tip Dobson. nu am unde sa-l tin si doresc sa-mi iau telescopul cu mine cand ies cu prietenii din bucuresti.
de aceea mi-am indreptat atentia catre un mak. dar mak-urile sunt destul de scumpe. 
am gasit acest model, dar ma intreb cat m-ar costa restul accesoriilor?
http://www.astroshop.ro/prd294_Cass_Synta-Mak-127-OTA.php

de asemenea nici acest telescop nu are dimensiuni prea mari, chiar daca nu este un mak:
http://www.astroshop.ro/prd343_Newton_Skywatcher-Newton-150--750-EQ3-2.php
si e diferenta sesizabila intre cele 2 diametre. totusi are distanta focala mai mica dar nu stiu ce influenteaza aceasta distanta focala
si mai are si montura eq5..orice ar insemna asta..
si astfel am ajuns la intrebarea nr 2:
care e diferenta dintre monturi eq2, 3 5 samd - nu trebuie sa va obositi scriind, puteti sa-mi dati link.

apoi - intrebarea 3
se poate "upgrada" telescopul / (oricare dintre tipuri? (mak si/sau newton)
am inteles ca se poate cumpara o lentila barlow - dar scade luminozitatea, datorita cresterii factorului de lumina :D - pana nu voi vedea cu ochii mei, nu prea o sa inteleg...
in fine, din cate imi dau seama, principalul atribut este diametrul si acela nu se poate mari, deci probabil o sa-mi raspundeti ca nu am ce sa-i mai fac

rationamentul meu e urmatorul. bugetul este de maxim 1500 de lei.
daca se poate upgrada, imi iau un telescop de 130 mm (care este ceva mai eiftin) iar apoi mai bag bani in el.
ideeea e ca as prefera sa bag banii treptat, caci deocamdata nu stiu nici macar cum se manevreaza un telescop. nu cred ca are rost sa dau prea multi bani pe unul.
in fine, daca raspunsul vostru la aceasta intrebare va fi negativ, o sa aloc un buget poate un pic ami serios pt achizitie.

intrebarea 4
considerati necesare niste cursuri de fotografie?
nu sunt familiarizat deloc cu: oculare, distanta focala, telescop reflector, colimarea oglinzii, etc etc... 
legat de astronomie, mi-am downlodat deja stellarium si banuiesc ca ma voi descurca cu el, astfel incat sa pot gasi planete samd pe cer...
si mai banuiesc ca telescopul vine cu un manual de utilizare... :D

o sa va mai intreb pe parcurs, una-alta

cheers,
Paul