-----------------------------------
red giant
08 Iul 2008 11:06


-----------------------------------
Sâmbătă seara am ieșit împreună cu un grup de amatori la vreo 20km de Timișoara. Deși cerul arăta îngrijorător, am decis să ne bazăm pe prognoză și bine am făcut, pentru că spre apusul soarelui cerul a început sa se însenineze. Ploaia și fulgerele rămânând undeva spre orizontul nordic.

Apusul a fost de senzație, cu nori iluminați pe dedesubt de soare, iar mai apoi cu trenulețul Lună-Regulus-Marte-Saturn.

Turbulențele au fost mari, așa că încercările de captură cu webcam la Lună și Saturn n-au reușit. Mai departe, am tras câteva poze de test pentru un obiectiv de 28mm, luat pentru bătrânul Zenit. Fiind vorba de film, rezultatele se lasă așteptate. :)

Cum Jupiter fierbea și el, am decis că e timpul pentru deep-sky. Calea Lactee ieșise în evidență încă din timpul crepusculului, iar acum impresiona prin multitudinea detaliilor. Am îndreptat telescopul înspre Săgetător, zonă pe care n-am explorat-o până acum. O scanare scurtă te lămurește că poți pierde nopți în șir cu telescopul indreptat intr-acolo. Nebuloasele Trifidă, Laguna, Omega și Eagle sunt care mai de care mai frumoase. Am sărit peste roiuri (văzute într-o noapte cu lună) și am mutat telescopul pe Lebăda, unde America de Nord, mare cât China, nu prea reușea să intre în câmpul prea strâmt. Cum am pronunțat "Veil", s-a format coadă la ocular, și, ca la filmele bune în două serii de acum 20 de ani, am tăiat bilete pentru ambele ramuri. :wink:

Am vizitat și Andromeda, obținând cea mai bună observație de până acum la M31, adică cea mai mare întindere a nebulozității, dar n-am remarcat vreo urmă a dârelor de praf. A urmat apoi M33, o serie de galaxii din zona Ursa mare (M81-82, M51, M101, M109), clasicele planetare M57 și M27, o suită de roiuri M13, M3, M2, M15, M72, M73 și poate mai câteva care-mi scapă.

Și așa se făcură ceasurile 3 și am constatat că mulți am fost, puțini am rămas. Drept e că se făcuse un pic cam răcoare. Am mai tras un film la Jupiter, care părea să se mai fi potolit, și am luat-o spre casă.

Una peste alta, la un an de la achiziția telescopului, paharul nu e nici plin, nici gol. Vorba fotbaliatorului "am jucat bine în apărare, ne-am creat și câteva ocazii de a marca, un rezultat echitabil care mulțumește pe toată lumea". Nu sunt regrete, semn că săptămânile/lunile de căutat informații pe net au condus la o alegere suficient de înțeleaptă. Timp să fie, că cer de explorat mai e grămadă. :)