-----------------------------------
iulian m
09 Iul 2008 16:08

Nedeterminare Heisenberg
-----------------------------------
N-am stiut daca acest post este potrivit aici sau la categoria "Fizica". Nivelul intrebarii este de liceu, cred; insa eu am depasit - din pacate ? din fericire ? - virsta. Daca va fi mutat - nu la "gunoi" -, OK.

Nu am stiut pina acum sa imi exprim neclaritatile cu privire la principiul de nedeterminare. Am sa incerc acum cu o intrebare inspirata de o "Scurta istorie a stiintei". Desi este prezentata ca o carte ce popularizare, autorii sint profesionisti: primele doua sectiuni sint scrise de Dawkins si de Ian Stewart, unul din cei trei ai teoriei catastrofelor; sectiunea despre proprietatile fundamentale ale materiei este scrisa de John Gribbin, care este si coordonatorul lucrarii.

Sectiunea aceasta trateaza in 20-30 de pagini Newton, electromagnetismul, cele doua relativitati, etc. si elemente fundamentale de cuante. Sectiunea  are o caseta cu explicatia semnificatiei principiului de nedeterminare - pentru "outsideri" ca mine, cred. Mi-am notat paragraful relevant:

"...O entitate cuantica (un electron ) nu are o pozitie precisa si o viteza precisa ( in acelasi moment ).

     La orice moment dat , electronul insusi "nu stie" exact si unde este si in ce directie se indreapta.

Acest lucru are legatura cu ideea dualitatii unda-particula - o unda nu exista intr-un punct la fel ca o particula.[...]"

Banuiesc ca "stie" inseamna o traiectorie cunoscuta de noi si pe care o transferam apoi unui electron ce devine unul care "stie". Daca un electron se deplaseaza dezordonat inseamna ca "nu stie" ? Poate ca el "stie" si nu ne "spune" noua ; nu este tot o traiectorie - pozitie si viteza ? 

Eu credeam ca Principiul H. se refera la imposibilitatea observatorului uman de afla valori care "exista", fara a putea fi cunoscute direct si nu la caraterizarea comportamentului electronului - tocmai pentru ca nu putem avea date complete. Inseamna ca totusi nu exista un comportament al electronului ?