-----------------------------------
Ovidiu M. 
10 Iul 2008 17:17


-----------------------------------
Multumesc Ovidiu pentru sugestii.
Am vazut ca toata lumea vorbeste pe CludyNights despre Nagler din pacate nu as vrea sa dau atitia bani pe oculare acum.

Ideea mea era sa iau ceva bun ca si cost/performante pentru telescopul meu dar nu neaparat ieftin si care eventual sa fie bune si pe alt telescop atunci cind o sa ajugn la concluzia ca am depasit stadiul de incepator si ar fi bine sa imi iau un reflector cu apertura mai mare.
Din ce am citit pe CloudyNights Hyperion (http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2410307/page/4/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1)
ar fi cam la fel de bune ca si Nagler in instrumente cu raport focal mai mare de f/5. Avind in vedere si diferenta de pret ma gindeam ca in loc de 1 Nagler as putea cu aceeasi bani sa imi iau 3 Hyperion.

Andrei

 In primul rand vreau sa precizez ca sfaturile mele sunt o sinteza a tonelor citite pe cloudynights.

  Daca in viitor vei vrea un reflector, ceea ce iti garantez ca vei vrea, hyperioanele te-ar ajuta insa cam de la f/6 in sus. Asta inseamna de exemplu ca o sa fii limitat in optiuni la reflectoare 150mm f/8 sau 200mm f/6...
  Majoritatea reflectoarelor produse peste apertura asta cam sunt pe la f/5 si sub. In ce priveste performantele hyperioanelor pe f/5 parerile sunt foarte impartite. Dat fiind faptul ca esti chiar la inceput eu iti sugerez sa incepi cu superplossuri de 52 de grade care te vor ajuta cu succes pe orice alt telescop iti vei lua. Apoi in functie de bani poti urca la oculare cu campuri mai largi. Eu zic ca asta este cea mai sigura cale prin care poti sa eviti afaceri paguboase. De fapt ce te sfatuiesc acum este exact drumul pe care-l parcurg si eu dupa foarte mult timp de gandire si studiat cloudynights...

  Acum am o luneta astromaster 70/900 si eu o sa-mi iau curand un dob de 200mm f/6. Tot la fel am fost intr-o cumpana ingrozitoare cu privire la ocularele pe care sa le cumpar si asta pentru ca in viitor cu siguranta o sa urc in apertura si implicit focale mai scurte si pretentioase. Dat fiind ca nu aveam bani de naglere acum le-am eliminat; am eliminat si optiunea hyperioanelor datorita planurilor pe termen lung si m-am decis sa incep cu superplossuri bunicele. Daca ai ceva buget iti poti lua cateva marca Celestron Omni. Un 32mm un 12.5mm, un barlow si ai o plaja focala suficienta de inceput. 
 De la Hyperion pentru luneta ta daca vrei neaparat ia-ti un hyperion zoom. La f/10 cred ca este remarcabil. Insa tine cont ca este destul de mare si greu, cam cat o cutie de 0,33 l din cum am vazut o poza...

 Orice ai alege, succes si clear skies!