-----------------------------------
dragos.n
10 Iul 2008 21:18


-----------------------------------
Eu am testat Hiperion pe luneta rapida F/D 4 si pe maksutov cu F/D 11,8. Am si Plossl-uri si wide-uri din astea mai ieftine (50-60 euro). Se comporta bine si la F/D mic.

 Opinia mea. Nu-ti risipi banii pe Plossl sau alte ieftinaciuni, cum am facut eu si mergi direct pe Hiperion, Vezi ca la Horatiu ( adica SkyWatcher )  gasesti si niste inele de prelungire pt ele, cu care poti scurta focala,astfel incat sa obtii cu un ocular 5 distante focale diferite. Pierzi un pic din unghiul vizual, dar ca solutie de inceput e buna, ( asta evident, in cazul in care nu ai bani sa iti iei tot setul odata ). Subliniez, nu sunt oculare perfecte, (oricum asa ceva nu exista), dar sunt, probabil cele mai versatile oculare existente, (sunt pregatite si pt proiectie afocala) cu un raport pret/calitate bun. Iar raportul pret/utilitate as spune ca e foarte bun.

Inca ceva. In testele pe care le-am facut, dar inca nu le-am terminat, am pus  Hiperion peste barlow, ( 2x si 3x acromat), desi asa ceva, avand in vedere constructia ocularului, -cu lentila barlow inclusa - este nerecomandat de multi, dar recomandat de altii, printre care se numara si Al Nagler. Daca la alte oculare, efectele negative apar imediat, la Hiperion, cel putin pana acum, pot spune ca sunt neglijabile sau chiar absente. Ma refer in principal la pierderea claritatii, absenta la Hiperion, si la ingustarea campului vizual, neglijabila.