-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Iul 2008 19:23


-----------------------------------
Catalin
Primeste te rog si felicitarile mele,foarte fain telescopul tau,sa-l folosesti sanatos.
M-am uitat cu mare placere la pozele telescopului tau si deoarece nu am vazut urmele unei operatii importante da-mi voie te rog sa te intreb daca ai folosit tipli de lemn la asamblarea placilor de lemn ale monturii.Acesti tipli se asambleaza nedemontabil prin lipire cu aracet in piesa montata in amontele procesului si prin presare (se bate usor cu ciocanul de cauciuc) in cealalta piesa,atentie la diametrul burghiului cu care se da gaura.Apoi se reteaza la lungime.Daca te uiti la mobila,vei vedea ca este o metoda folosita pe larg in industria lemnului deoarece confera o rigiditate mult marita fata de asamblarea doar cu holzsuruburi.
@dragos.n
Despre bratele paianjenului,eu sunt de acord cu Catalin.Inclusiv telescopul meu de 245mm va avea bratele din tabla de 0,5mm,rigiditatea fiind asigurata de tensionare mult mai mult decat de masa/grosime.Care oricum nu are voie sa depaseasca 1/100 din diametrul oglinzii principale.Mircea