-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Iul 2008 20:31


-----------------------------------
dragos.n
oglinda ta este de 200mm ,nu-i asa ,deci respecta raportul indicat de Sky&Telescope intr-un articol.Telescoapele din gama epsilon ,din cate stiu  eu, sunt telescoape dedicate astrofotografiei,unde cerintele de rigiditate sunt foarte riguroase.Cel putin asa am priceput din singura revista de astronomie japoneza ''Ten Mon Gaido'' pe care o am de la amicul meu nipon Kazuo Watanabe (vorbesc si citesc curent in patru limbi straine dar japoneza ne este printre ele,deci poate n-am priceput bine). De aici bratele de grosime uriasa ale paianjenului.Pentru un telescop vizual insa,tocmai acest parametru nu l-as copia.Ca si cotirea si obstructionarea  la fel de importante. 
Apoi la oglinzi mici (72mm si 90mm),cu tuburi de diametru incomod de mic,de pilda,noi folosim suporti cu un singur brat pentru asezarea prismelor, (single stalk),confectionate din electrod de sudura de 4mm diametru.Deci raport foarte indepartat de 1/100 dar executie usoara:indoit ,taiat la dimensiune,filetare cu filiera,brunat-eloxat ( metoda aragazului si a uleiului ''obosit ''),montat=telescop folosit.Dar nu am de ce sa ma plang.
Doar schimbam opinii si experienta,nu atentam la realizarile foarte frumoase sau interesante ale nimanui,nu-i asa ?Mircea