-----------------------------------
Ovidiu M. 
13 Iul 2008 08:43


-----------------------------------
Pe langa cei 400$ mai strangi si iti iei un kit optic de 250 -300 mm sau chiar telescopul complet, daca vei dori apertura mai mare de 200mm si ai si posibilitati de transport la locul observatiilor. Iar la partea cu oglinda premium cred ca ar fi o optiune doar daca vrei sa faci astrofoto; in rest de exemplu skywatcher in ziua de azi nu cred ca e asa de rau pentru observatii vizuale.

 Intelesesem de prima oara Andrei, insa ma intrebam ce legatura are cu topicul:) Ok, deci tu crezi ca doar pt astrofoto merita...

 Din ce am citit eu pe ici pe colo am observat ca pentru observatii din zone urbane/suburbane majoritatea considera o apertura de 8" ca fiind optima si de aceea isi iau apocromate sau doburi cu optica premium. Intr-adevar apertura rulz oriunde ai fi insa in conditii de seeing bun ceea ce in oras e foarte greu de realizat. Spre uimirea mea, intr-o seara acum cateva zile pe la 11:00 cu refractorul de 70mm aclimatizat imaginea tot "fierbea" si asta cu observatii facute dintr-o zona de case a orasului in propria curte cu pamant si iarba... Asa ca ma gandesc ca e inutil sa-ti iei apertura mare pentru 2-3 nopti cu seeing bun pe an in defavoarea unui telescop mai mic dar cu care poti vedea mai des.... Cu iesitul in zone dark pt mine acum e imposibil ca singur nu ma duc, nu neeaparat ca-s vreun mare fricos, dar totusi nu ma simt in siguranta....
 Tocmai de asta ma gandeam sa scot untul dintr-o apertura medie de 8"....
 
 @Doru
 Mersi pentru precizari. Totusi pentru observatii planetare si lunare, o oglinda premium nu va oferi mult mai multe si mai des indiferent de seeing?