-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Iul 2008 15:17


-----------------------------------
Daca cineva s-a priceput la telescoapele de amatori ,apoi acela a fost Jean Texereau.El a lansat ''moda de vara-iarna'' (ca sa-l citez pe Catalin)  a telescopului de 20cm printr-o metoda care foloseste un instrument de  management numit  ''cercetare operationala''.Este vorba despre un set de metode numerice de fundamentare a deciziilor,Tex folosind una dintre ele.Anterior,deja Danjon si Couder in cartea lor ,pe care am mai citat-o,''Lunettes et Telescopes'',au lansat ideea telescopului Newton de 180mm ,pe montura azimutala ,ca instrument optim al astronomului amator.Montura azimutala ,conceputa initial de cei doi si ,apoi,dezvoltata de Texereau,difera foarte mult dpdv tehnic de montura Dobson,ceea ce au insa in comun cele doua este faptul ca ambele asigura cele doua grade de libertate prin cuple cu joc zero realizat cinematic.Tehnic ,solutia Dan-Cou-Tex este mai evoluata si,din aceasta cauza,necesita acces la masini unelte pentru realizare, in timp ce solutia Dobson este low-tech,deci accesibila oricui.
Cat despre upgradarea opticii,iata o opinie personala:este oricand binevenita dar nu obligatorie.Cum zicea acel rege portughez care sta la baza marilor descoperiri geografice (acum apoape uitat,ca majoritatea pionierilor):''Navigare necesse este,vivere non est necesse''.Tocmai amatorului urban ii sunt ,si-i vor ramane accesibile,tot mai putin si astea,prin restrictiile tot mai puternice ale poluarii luminoase,vietii sociale (servici,familie),insecuritatii sociale ,acele domenii in care calitatea opticii este cruciala:observatii selenare,solare,planetare,de stele duble.Asadar,eu daca mi-as permite (si as avea nevoie) as planifica upgradarea.
In final sa lasam intelepciunea a patru secole de observatii telescopice sa glasuiasca :''Nu exista nimic mai bun ca un telescop mic si bun decat un telescop mare si bun''.Mircea