-----------------------------------
zoth
13 Iul 2008 21:41


-----------------------------------
Eu as simplifica putin rolul diafragmelor si as spune ca pot fi impartite in doua clase:

- diafragme de apertura care determina pupila de intrare in instrument si care mofidica raportul focal si implicit luminozitatea acestuia.
- diafragme de camp situate in planul focal care nu modifica raportul focal al instrumentului ci doar campul lui.

alte diafragme inserate intre obiectiv si planul focal pot avea consecinte combinate. in functie de marimea/pozitionarea lor pot controla/determina campul iluminat 100% in planul focal sau pot chiar schimba raportul focal al instrumentului daca depasesc o anumita valoare.
am mai avut o tentativa de a explica aceasta problema fara succes in topicul:
 oglinda secundara la telescopul Newton joaca oarecum rolul de diafragma.
eu as reformula-o la genul: "oglinda secundara la telescopul Newton joaca rolul unei adevarate diafragme de camp"

daca imi este permis as spune ca o importanta practica majora o are si aspectul punctat de Tavi F:
Un posibil defect al oglinzilor este marginea rabatuta, situatie in care "eliminarea" acesteia prin diafragmare aduce un cistig important la rezolutia si claritatea imaginii furnizate,- fapt contrar teoriei bazate pe suprafete ideale. 

PS. Mircea, daca ai facut experimente practice cu masti de apodizare cred ca ar fi interesant sa ne povestesti si noua concluziile tale (eventual intr-un topic special).