-----------------------------------
Forever_Man
08 Aug 2008 08:45


-----------------------------------
La sfarsitul lui iulie am fost la munte in complexul turistic Poiana Zanelor, undeva in muntii Rodnei. Acolo am vazut unul dintre cele mai bune ceruri.
Desi roiul dublu se vede cu ochiul liber si pe ceruri nu foarte bune, credeam ca mai mult de 2 pete albe nu se poate vedea. Aici insa se vedeau stelele componente. M34 din Perseu se vedea cu ochiul liber. In partea din dreptul Lebedei, Calea Lactee se intindea pana aproape de Delfinul. In partea din dreptul Andromedei nu avea o limita clara, ci scadea stralucirea treptat pana dincolo de Andromeda. Din pacate, in dreptul Sagetatorului era un munte. Cine stie cat de frumos as fi vazut nebuloasele de pe acolo... La observatiile cu binoclul, roiul globular M71 din Sageata (unul dintre roiurile nu prea luminoase) se vedea neasteptat de luminos. Am incercat sa vad M110 si M32, dar nu cred ca am reusit.

In noptile noroase, norii nu se vedeau, ci erau doar pete negre pe cer, lipsite de stele, asta insemnand ca poluarea luminoasa nu ajunge pana acolo, fiind foarte redusa. Insa, chiar cat am stat in statiune, au fost puse becuri de-a lungul strazii.