-----------------------------------
zoth
10 Aug 2008 19:37


-----------------------------------
Al treilea si ultimul pas pentru acest dispozitiv consta mai mult intr-o adaugire decat o modificare.
Concret e vorba de adaugarea unui capacel de plastic sau metal care sa intre fest pe fata dispozitivului, capacel in care s-a efectuat o gaura centrata cu diametrul de 0.8 mm (gaura originala de vizare a dispozitivului are 2 mm diametru).
Noua adaugire ajuta in doua directii:
- in primul rand creste precizia de aliniere fata de axa optica reala
- si in al doilea rand creste profunzimea campului de "clar" in special pentru distante mici permitand in acest fel ca noul reticul sa fie perceput "mai bine definit"
Adaugarea noului capacel duce insa si la scaderea luminozitatii imaginii vazute prin dispozitiv, lucru ce poate fi compensat prin iluminarea oglinzii inclinate cu ajutorul unei mici lanterne cu led-uri.
Sigur, masuratori comparative se pot face "cu" si "fara" noul capacel.
Si inca ceva: dispozitivul astfel creat capata o precizie atat de buna incat unii dintre voi s-ar putea sa aiba o "surpriza" verificand alinierea unui instrument optic alternativ cu ambii ochi si sa constate ca de fapt cei doi ochi din dotare nu vad perfect la fel.
In final este bine sa adaugati atunci cand nu folositi dispozitivul, un capacel de protectie mecanica pentru noul reticul asa cum se vede in imaginea de mai jos iar dispozitivul sa-l tineti la pastrare in cutiuta lui originala.

Ca aplicatie practica am folosit acest nou dispozitiv Chesire impreuna cu un Laser Colli (despre a carui colimare am vorbit mai demult intr-un topic separat: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1882 ) la alinierea optica a unui mak refacuta de trei ori de la stadiul de decolimare totala.
La cele trei teste stelare (facute in trei seri consecutive) nu am putut discerne clar diferente de colimare de la un caz la altul.
Nu a fost necesar nici acel reglaj fin pe stea.
Sa aveti spor!