-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Aug 2008 20:56


-----------------------------------
Anul viitor este Anul International al Astronomiei, IAY,se vor omagia cele patru secole de existenta ale telescopului precum si cei care au contribuit la marile progrese ale cunoasterii prin studierea cerului cu acest minunat instrument.Iar totul a inceput cu Galilei si lunetele sale.UAI lucreaza la un program foarte amplu de activitati prilejuite de aceasta aniversare.Unul din programe se numeste ''Galileoscope'' si care isi propune sa doneze publicului larg un mare numar de telescoape.Care trebuie asadar sa fie ieftine,deci simple.In pozele alaturate vedeti raspunsul meu la programul Galileoscope.Este vorba de  o luneta Galilei (de fapt olandeza ) de 4x40mm,construita din doua lentile de ochelari,una de +2D iar cealalta de - 8D,tubul principal este un deseu ramas de la rolele de folie de ambalat paleti de marfa,tubul port-ocularului si parasolarul sunt din carton fabricat in casa din ziare vechi.Montura obiectivului si a ocularului sunt taiate din niste separatoare de carton duplex din  cutii de conectori.Am mai folosit un compas,foarfeca,tus negru de stampile si aracet.Am aflat despre programul Galileoscope de la Donna Smith de la Sidewalk Astronomers,organizatie care la anul in loc de ISAN va organiza un maraton observational pentru publicul larg.Mircea