-----------------------------------
MariusP
15 Aug 2008 13:11


-----------------------------------
Is multe de zis... Mi-a luat destul de mult timp sa-l stapanesc cat mai bine, ca sa-mi dea ce-i cer, dar o sa-ncerc...

In primul rand, ca sa fie precis, trebuie stiute coordonatele geografice ale locului si chiar altitudinea locului, chiar daca asta mai mult pentru identificarea satelitilor putin stralucitori si pe orbite joase. Apoi, pentru a identifica satelitul pe baza efemeridei pentru locul respectiv, trebuie sa fii obisnuit cu sistemul de coordonate azimutale: azimutul si altitudinea unghiulara. Daca nu te descurci cu astea (desi e cam musai pentru orice observator al cerului), programul poate scoate o harta a cerului cu traiectoria satelitului printre stele, foarte precisa, daca elementele orbitale ale satelitului sint la zi.

Un alt exemplu, in afara de Hubble, am identificat de cateva ori, cel mai vechi satelit vizibil din regiunile noastre cu un binoclu, Explorer-7. In general e mai slab de magnitudinea 7. Sau Tiros 1, satelitul care a furnizat prima fotografie TV a Pamantului din spatiu...
Pentru ISS, exista site-uri care-ti ofera direct efemerida, dar eu folosesc mai mult SkyMap.

SkyMap, fiind un program MS-DOS, are nevoie de cateva configurari, dar care nu-s dificile.

Fiind foarte multe de spus despre utilizarea programului, ma opresc aici si astept eventuale intrebari mai concrete  :) Sint disponibil, in masura in care-o sa pot fi de folos!  :wink:

Si inca o chestie, ca mi-am adus aminte, trebuie sa stii de unde sa iei fisierele cu elementele orbitale TLE (Two-Line Elements). Eu m-am inscris pe http://www.space-track.org/