-----------------------------------
Alex Gaina
17 Aug 2008 17:41

ECLIPSA PARȚIALĂ DE LUNĂ LA CHIȘINĂU
-----------------------------------
Aproape, că nu mai e nimic de adăugat, la informațiile D-lui Drăgan, atâta doar, că eu am observat primul contact la ora 22:20 LST (UT19:20), maximul se pare că a avut loc la 24:05 (UT 21:05), iar ultimul contact la 1:45 (UT 22:45). Eclipsa a început în cadranul III  și s-a terminat în cadranul IY , folosind cadranul trigonometric. Acoperirea maximă a Lunii am estimat-o vizual fiind de 80%. În faza de descreștere a eclipsei partea acoperită din cadranul IY a fost puțin înroșită în comparație cu partea din cadranul III. Am sperat să observ încă odată picătura de sânge, însă nu am văzut-o, spre deosebire de eclipsa precedentă (Totală!), cînd luna era aproape de orizont spre N-W-W.

Oricum,  fenomenul a fost spectaculos. Multă lume în stradă și în locuri mai tihnite petrecea, iar unii observau curioși luna.  Orașul era în forfotă, aproape, în pofida timpului destul de târziu.   Curios, însă eclipsa de lună de ieri a fost mai solicitată decât cea de Soare din 1 august. Poate se datorează faptului, că a  avut loc sâmbătă, poate, faptului, că a fost mediatizată la fel de mult ca și cea de Soare din 1 august.   La Chișinău nu a fost nici un nouraș, ca și în ziua eclipsei de soare. t= 27C la începutul eclisei.

Comentariu la imaginile D-lui Stanescu . Prima e bună, a doua e mai puțin reușită. Prima este realiyată pe la LST 23:40 - 23:50 A treia mi s-a părut pur și simplu stranie. Nu am văzut așa ceva la Chișinău. E aidoma unei mingi legate strîns.