-----------------------------------
zoth
18 Aug 2008 16:23

Oglinda secundara Cassegrain
-----------------------------------
As avea nevoie in topicul de fata de sprijinul celor cu mai multa experienta in oglinzi: Tavi S, Tavi F, Mircea, DD, SKW, Robert, Emil si altii care se mai stiu.
De ceva vreme am probleme cu un Cassegrain si incerc fara mari sorti de izbanda sa-mi dau seama ce se intampla.
In speta e vorba de imaginea furnizata de acest instrument care imi pare oarecum cetoasa si lipsita de contrast chiar atunci cand este focalizata, raportata la aceiasi imagine data de exemplu de un mak care pare a fi in regula.
In incercarile mele disperate am dat din intamplare peste un fenomen ce mi se pare ciudat.
Am indepartat capacelul din spatele oglinzii secundare si am iluminat spatele acestei oglinzi cu o lanterna led. Mare mi-a fost mirarea cand am vazut in oglinda principala imaginea lanternei care trecea prin oglinda secundara (imaginea 1).
Am repetat experienta uitandu-ma in portocular si iluminand spatele secundarei in acelasi fel. Si de aceasta data secundara se comporta ca si cum ar fi semitransparenta (imaginea 2 fara iluminare din spate si imaginea 3 cu iluminare din spate).
Si pe CN am gasit plangeri despre imaginea cetoasa a acestui instrument (este unul industrial, nu facut acasa).
Acum, intrebarea mea de om neghiob ar fi: de ce oglinda secundara semitransparenta???
Ajuta la ceva???
In plus vreau sa spun ca la lumina de zi nici nu este nevoie sa iluminez secundara din spate ca sa pot vedea reflectata in oglinda principala semnele desenate pe spatele ei, asa incat trag concluzia ca transparenta este destul de mare.
Pentru aceasta imagine cetoasa am dat vina pe aberatia de sfericitate prima data dar si acest fenomen nou descoperit ar putea fi o cauza.
Cine poate veni cu pareri, idei.... ???