-----------------------------------
zoth
18 Aug 2008 22:02


-----------------------------------
Intradevar instrumentul asta nu este grozav.
Nu pot sa compar cu altele, e diferenta mare si in plus ceata asta de pe imagine e foarte suparatoare.
Ceata pare a fi uniforma pe toata imaginea si pot sa mai spun ceva, cu cat imaginea e mai luminoasa, ceata se intensifica.
Am mai facut un experiment azi dupa amiaza referitor la superstitia mea cu transparenta secundarei: am fixat o imagine terestra luminoasa dupa care am scos capacelul din spatele secundarei. Ceata s-a amplificat vizibil. Ceva nu e in regula cu aceasta oglinda.
Eu am facut urmatorul rationament babesc: imaginea culeasa de primara este concentrata pe secundara, o parte din aceasta se reflecta normal dar alta parte trece prin secundara, este dispersata de a doua fata (mata) a secundarei, se reflecta pe capacel si trece din nou prin secundara (evident doar o parte din ea) creand acea ceata care ma deranjeaza.
Daca scot capacelul secundarei fenomenul se intensifica deoarece lumina directa de afara trece prin secundara si amplifica ceata.
Am sa fac si un ecran ronchi sa vad comportamentul oglinzilor dar va dura puitin.
Ma gandesc cum pot totusi sa salvez acest instrument... daca aveti ceva idei ...