-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Aug 2008 19:11


-----------------------------------
Zircon
eu de abia acuma am citit threadul acesta .Nu am experienta intrale Cassegrainelor de aceea cele de mai jos sunt doar simple sugestii:
-deoarece  imaginea este cetoasa in intreg campul cred ca ar trebui sa demontezi oglinzile. Cu o lupa de 10x,un mic microscop sau cu un ocular pozitiv tinut cu lentila de ochi spre oglinzi,sa le cercetezi de aproape.Este posibil ca cel putin una din ele sa fi fost prost finisata si sa aiba rugozitate mare,asa cum zicea si Tavi F
-testul pe stele a iesit bine ai spus.E vorba de testul pe inelele de difractie ?Acel test  evidentiaza atat aberatia sferica prin intarirea exagerata a ultimului inel de difractie cat si suprafata rugoasa a oglinzii(lor) prin ingrosarea generala a inelelor de difractie si aparitia unui halou care si el este mai intens in preajma inelului exterior.
-daca ar fi doar o problema de lumina parazita,atunci deja seara in lumina crepusculara ar trebui sa sesizezi o ameliorare simtitoare a contrastului iar pe cerul de noapte ,la  roiuri stelare,M13 sau M45 sauM29 ,la campurile stelare bogate din Cygnus,instrumentul fara  aberatie sferica dar cu probleme de lumina parazita,ar trebui sa ''zburde''.
  Cred ca merita sa gasesti o cale de a recupera acest instrument,telescoapele Cassegrain,cu  intreaga lor familie, sunt totusi niste instrumente minunate.Chiar daca cere ca pret  o obstructie centrala mare si un camp mic,este singurul telescop care inchide intr-un tub atat de scurt o focala oricat de mare vor muschii nostri.Mircea