-----------------------------------
Laurentiu
21 Aug 2008 09:54

(re) constructie telescop Newton
-----------------------------------
Buna ziua,
 
Intentionez sa incerc un redesign la telescopul meu newton cu apertura de 200 mm, f/6. Mai precis, il voi transforma din dobsonian in newtonian pe montura ecuatoriala motorizata. Motivele sunt diverse (in principal, tubul telescopului in configuratia actuala, din teava PVC -asa cum l-am facut acum 5 ani, este prea greu pentru montura ecuatoriala eq5 pe care o voi avea in curand). 
 
M-am gandit sa refac atat tubul (din tabla de aluminiu sau inox) cat si bariletul principalei (integral din aluminiu, constructie "aerisita"). Tinta mea este ca noul tub al telescopului sa aiba, la final, maxim 5-6 kg, cu toate componentele instalate (inclusiv focuser, ocular, barlow, cautator). 
 
Pentru asta as dori sa stiu, de la cei mai instruiti decat mine in domeniu - care ar fi parerea voastra cu privire la constructia tubului. Adica:

- ce fel de tabla sa folosesc (material, grosime etc.) ? 

- in functie de grosimea materialului din care va fi facut tubul, sa-l ranforsez sau nu cu cateva inele pentru rigidizare ? 

In fine, orice alt sfat/informatie este binevenit(a). Mentionez ca nu voi construi eu tubul ci, luand in calcul sfaturile voastre, voi apela la un tinichigiu.


Va multumesc anticipat,

Laurentiu Alimpie
Timisoara