-----------------------------------
neox
21 Aug 2008 11:29


-----------------------------------
Personal nu prea cred ca tabla e cea mai buna solutie pt telescop. De obicei se foloseste un material cat mai neutru termic, ca sa zic asa, adica sa se incalzeasca cat mai putin, altfel se creeaza curenti de aer in interior foarte distructivi pt imagine la un Newton care si asa e sensibil la colimare mai ales. Turbulenta instrumentala s-ar mari cu atat ai mult cu cat ai face observatii solare, ziua, pt ca s-ar incalzi puternic, vara mai ales. Ar mai putea fi o metoda pe care vreau s-o incerc si eu si care asigura si o greutate mica. Poti folosi vechiul tub de PVC la confectionarea unuia din carton, de fapt hartie rulata, pe post de "matrita". Invelesti pe PVC o coala mare, sau eventual doua daca nu ai de lungimea potrivita, de carton subtire sau hartie mai tare de ambalaj, taiata exact la diametrul tubului de PVC dar toutusi cu o mica toleranta sa poti scoate tubul final de pe "matrita". Imbinarea o asiguri cu o banda Scotch sa nu se desfaca. Acest prim strat il lasi sa fie putin mai lung peste margini decat "matrita", la final o sa ajustezi exact lungimea. Apoi din hartie de ambalaj tai fasii de vreo 10-15 cm care e bine sa fie unite cap la cap intr-o banda mai lunga. Banda asta incepi s-o infasori oblic pe "matrita" de la un capat la celalt in ambele sensuri. Daca aplici banda oblic creste rezistenta tubului pt ca un strat de hartie o sa fie urmat de alt strat dispus incrucisat. Repeti toata tarasenia  :) pana obtii un tub de vreo 4-5 mm. N-are importanta daca capetele arata aiurea, pt ca acum le poti taia exact la dimensiunea tubului dorita; de asta lasi centimetrii in plus fata de "matrita" de PVC. 
Pt lipici e bun aracetul sau cel pt tapet. Ideea e sa ungi mereu banda de hartie pe masura ce inaintezi si sa presezi bine cu o rola sa nu faca bule. Practic e un tub multistrat. 
 Sper ca nu te-am ametit :) , e mai laborioasa metoda dar tub mai usor de atat... poate din fibra de carbon... :shock: .Dupa ce s-a uscat lipiciul poti ajusta capetele dupa care tubul ar trebui ranforsat fie cu inele subtiri de placaj fie din profil tubular patrat de 10mm de aluminiu indoit la rece. Ca sa indoi aluminiu iti trebuie doua sectoare de cerc facute din lemn, una cu raza interioara viitorului inel si cealalta cu raza exterioara. Pui cele doua "matrite" de lemn in menghina cu bucata de aluminiu intre ele si strangi pana se curbeaza. Repeti procedura din aproape in aproape pana faci toata circumferinta inelului, ca in poza de mai jos.
Ranforsarea trebuie si in interiorul tubului nu numai la capete. 4-5 inele ar fi numai bune. Si daca tot te "murdaresti pe maini"  :) poti sa finalizezi treaba pana la capat si sa instalezi si diafragme pt lumina parazita acelasi tip de diafragme folosite la lunete. Le poti face din carton tare sau plastic daca gasesti. Pozitia lor e calculata de un programel Newt ( cauta pe google). Nu stiu de ce amatorii de telecoape uita mereu de detaliul asta pt ca ajuta la un contrast in imagine cat mai bun mai ales pe planete. Am mai jos o poza cu telescopul meu in constructie unde se vede distributia diafragmelor.
Sper ca nu te-am zapacit de tot  :) . Spor la treaba si cer senin!