-----------------------------------
Laurentiu
21 Aug 2008 16:05


-----------------------------------
Nu am incredere in carton. In primul rand, ma gandesc la condensul care se formeaza in timpul noptii. Sunt sigur ca oricat m-as chinui sa vopsesc tubul din carton, umezeala tot va gasi o cale de a se infiltra. 

De asemenea, slaba rezistenta si durabilitate ar fi o probleme cu care nu imi propun sa am de a face pe viitor (si nu ma gandesc la 1 an sau 2 ci mai mult - chiar de ar fi sa vand la un moment dat telescopul in ideea de a face un upgrade, nu cred ca ar cumpara nimeni unul facut din... hartie).

Prin urmare, voi folosi, totusi tabla (fie de aluminiu, fie de inox). 

Asa cum zice dl. Dragan, si mie 2 mm mi se pare in regula pentru aluminiu (dar aprecierea mea este... "ochiometrica"). Oricum, o sa-i cer parerea si meseriasului care il va face.

Designul truss nu ma atrage pentru varianta de telescop care va sta in carca unei monturi germane. Ma gandesc ca se poate imagina un astfel de sistem, dar mie pur si simplu nu imi place ideea de optica prea expusa la intemperii, praf s.a.m.d.  

Domnilor, va multumesc pentru opinii si va raman dator. 

Daca mai sunt si alte idei, va rog, exprimati-le.

Cu stima, 

Laurentiu Alimpie

PS la treaba cu instalarea inelelor in interiorul telescopului m-am gandit si eu cand l-am construit in varianta cu tub PVC. Am renuntat intrucat am inteles de la alti ATM-isti ca ar genera turbulenta in tub si, chiar daca, intr-adevar, imbunatateste contrastul imaginii pe de o parte, pe de alta parte strica ( la refractoarele de calitate se foloseste pe scara larga dar e lesne de inteles de ce - au tub inchis si turbulenta instrumentala aproape zero).

In schimb, am retinut ideea cu indoirea profilelor din aluminiu - s-ar putea sa folosesc metoda aceasta la confectionarea unor inele de montaj al tubului pe montura ecuatoriala (si, eventual, a unor inele de ghidaj pentru o luneta de ghidaj pe care intentionez sa o folosesc in astrofotografie la un moment dat).