-----------------------------------
neox
25 Aug 2008 13:01


-----------------------------------
Sigur Laurentiu nici o problema. Toate schitele si dimensiunile le gasesti pe situl lui Serge Bertorrelo ca de acolo le am si eu, uite aici linku 
http://serge.bertorello.free.fr/details/porte-oculaire/porte-oculaire.html
Cred ca el a furat de la Texereau mai intai  :lol: . O sa gsasesti acolo undeva vorbindu-se de ce fel de pas are filetul portocularului ( pt ca e unul elicoidal deci e ca un surub), si zice de o metoda complicata care sa nu lase ocularul sa aiba joc dar tu fa pur si simplu filet cu pas de 1mm pt ca merge f bine. Bertorello are si schema adaptoarelor de 2" in 1.25" si pt oculare Nagler dar eu am folosit ( deocamdata) un adaptor din PVC pe care l-am ajustat putin. Ideeal e sa faci toata constructia din aluminiu dar in caz de forta majora ( in cazul meu) merge si din metal obisnuit; e ceva mai greu dar nu exagerat.
Stilul asta de portocular e mai usor de facut decat un Cryford si daca e bine facut la strung atunci nu ai nici un fel de joc ( backslash) si e precis, dar e adaptat mai mult pt obs. vizuale. Fotografic e mai greu de folosit dar probabil daca te obisnuiesti e ok. Daca filetul e uns cu ulei de mecanisme fine sau vaselina fina, focalizezi foarte usor.