-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Aug 2008 21:34


-----------------------------------
Lectura posturilor ref la  topicul cautatoarelor arata ca nu evista solutie universala deoarece nevoile observatorilor sunt diferite.Cautatorul trebuie sa indeplineasca aceste nevoi.Unul nu are nevoie decat de cautator cu marire unitara ,inseamna ca face observatii de camp larg fie cu ochiul liber fie cu binoclul.Altul are nevoie de cautator foarte putin timp,inseamna ca are memorie vizuala excelenta,este precum acei cautatori de urme din preerie.Altul trebuie sa zaboveasca la ocularul cautatorului mult timp ca sa memoreze asterismuri si/sau  sa priveasca cerul si prin cautator care este si el un telescop si vede propriul sau cer,cum este cazul meu.Dar cum am mai spus-o in alta parte exista niste reguli,mai exact exigente.Bob Cox recomanda intr-un alt articol fain cautatoare din acromate de 50mm diametrux500mm focal si oculare Erfle gigant ,cu campuri de 72 grade,grosismente de la 10x in sus.Experienta mea personala arata ca trebuie sa renunt .din cauza poluarii din oras,la cautatoare slabe de 5x si 6x .Unul din proiectele mele este sa-mi fac cautatoare puternice,de cel putin 9x in sus,12x si ,unde am oculare Erfle ,pana la 14x.Nu de diametrul mic de 30mm sa te temi ci de marirea prea mica.In trecut,la cautatoare :aperture rulzz.Acum datorita poluarii luminoase:
Power rulzz!.Iar daca petreci mult timp la cautator,baga in el numai optica de cea mai buna calitate,obiectiv,ocular,prisma Amici.Mircea