-----------------------------------
Tavi F.
26 Aug 2008 14:15


-----------------------------------
Interesant aparatul Foucault si frumos modelat in 3D.
Pe axa transversala nu era indispensabil micrometrul, pentru a putea determina precizia suprafetelor asferice, in schimb e necesar un arc de tractiune (nu f. rigid sa-ti solicite filetul) pt. retragerea cutitului.

Primul aparat ce mi l-am facut eu, era dupa varianta din Laboratorul astrofizicianului amator, cu suruburi M6x1, pe ambele axe, pe cea longitudinala cu rigla si tambur divizat pt. masurarea aberatiei.
Acum ma gindesc la o varianta in care doar miscarea long. sa fie facuta de un surub, plus readucere cu arc elicoidal de tractiune, iar masurarea efectuata de un ceas comparator (cu diviziuni de 0.01mm)
Ca materiale: metalele; PVC-ul; teflonul- le consider bune, exclud lemnul (placaj sau sub alta forma).

Felicitari pt. initiativa de a face setup Lyot, mergi inainte! Totusi foucaultul are suficienta precizie in a-ti arata calitatea suprafetei, ma refer la posibile ripple-uri (daca au tipar si distributie uniforme, pot dauna si la o amplitudine de lambda/20). De observat si zona de trecere dintre lumina si umbra, cu cutitul extra focal (dar aproape, un fel de Ronchi "puternic").