-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Aug 2008 11:41


-----------------------------------
Inca vreo cateva comentarii,fara intentii de polemica.Intradevar Alexescu,urmand recomandari mai vechi din volumele ATM Ingall si ,probabil literatura franceza (Alexescu a fost prieten si colaborator apropiat la lui Jean Dragesco),recomanda lipirea,cu smoala,a unui maner circular de lemn pe spatele oglinzii (ATM) sau lipirea discului de sticla ,tot cu smoala,pe un suport din lemn.Doamne fereste,nu am alt comentariu!
Apoi sa lamurim de ce asezam oglinzile pe ''puncte'' de sprijin.Un plan este determinat prin trei puncte.Deoarece operam cu un solid deformabil (oglinda),aceste trei puncte care definesc planul format de spatele oglinzii,trebuie sa asigure deformatia minima a acesteia.Trebuie sa stim unde sunt asezate aceste trei puncte de sprijin.Asezarea pe o singura suprafata mare este o iluzie ,intotdeauna asezarea unui plan pe un alt plan ,se va reduce in lumea reala la trei puncte.Care puncte, daca nu le definim si impunem noi,vor fi asezate aleator iar oglinda se va deforma sub greutatea proprie.
Nu am incercat inca,dar am o intentie foarte agresiva sa o fac,dar dupa ''Plop'', chiar si oglinzile de grosime buna ,nu trebuie asezate pe trei puncte la 0,7 D sau chiar pe perimetru .Cele trei puncte trebuie sa fie asezate echidistant pe un cerc   de aprox. 0,44R .
Discul cel mai bine asezat este cel fixat central ,asa cum executa F.C.Royce,cu un singur bolt central,deci oglinda ,fie Newton ,fie Cass ,este gaurita,si spatele este de forma tronconica.Si atat.Metoda este folosita pe larg de marii producatori de optica SCT: Meade,Celestron et cie.
Apoi sunteti baieti de treaba (sau nu cititi posturile mele) de nu v-ati legat nici unul de afirmatia ref. oglinzi ''slumped'' din care ''extremum maximus'' despre care am citit este de 6mm grosime la 40cm diametru,montata intr-un tub de placi de polistiren extra-usor.O oglinda nu prea buna , dar nu-i de mirare.Mircea